Nečas: Pokud ministři VV podají demisi, spolupráce končí

Praha - Premiér Petr Nečas informoval dnes večer špičky Věcí veřejných, že pokud ministři za VV podají demisi, nebude už s nimi jednat o pokračování trojkoalice. Grémium VV vyzvalo své ministry, aby podali demisi k 1. květnu. Mají tak učinit zítra na zasedání vlády. Již dříve na mimořádném brífinku premiér řekl, že požadavky VV jsou ultimáta, která odmítá. Podle něj nic nenavrhují, jen požadují. Předčasné volby nejsou podle Nečase šťastným řešením, ale nebrání se jim. Premiér také kritizoval, že se o věci dozvěděl skrz média, nikoliv od VV.

„V okamžiku podání demise jejich ministrů okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran,“ sdělil Nečas.

Věci veřejné dnes večer oznámily, že jejich ministři předají ve středu premiéru Nečasovi demise, z vlády chtějí odejít k 1. květnu, pokud nebudou splněny jejich podmínky. Chtějí sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuru koaliční smlouvy. Premiérovi dala strana ultimátum do 26. dubna. 

Podle Radka Johna je ale na předávání demisí dost času, ve středu to prý ministři neudělají. „Jsou vázáni odejít z vlády 1. května. Bylo by nezodpovědné, aby vláda končila hned zítra. Dovedu si představit, že demise budou napsány, ale nebudou předány hned zítra,“ řekl Lidovkám.cz. Místopředseda VV Tomáš Jarolím ovšem v pořadu Události, komentáře tvrdil, že středeční termín platí. O vyjádření Johna prý neví.

K opuštění kabinetu VV vyzval jejich místopředseda Tomáš Jarolím v reakci na zveřejněnou nahrávku, z níž údajně vyplývá, že se koaliční partneři před rokem podíleli na přípravě puče uvnitř VV.

Nečas: Případné volby by měly být dřív než na podzim - kvůli rozpočtu

„V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, nebojím se ani rychlých předčasných voleb a považuji to za nejzodpovědnější postup vůči naší zemi,“ prohlásil předseda vlády. „V okamžiku podání demise ministrů VV okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran,“ dodal.

Volby by se podle Nečase - pokud k tomu vývoj dospěje - měly konat dokonce v časnějším termínu než na podzim, společně s krajskými a senátními volbami. Důvodem je podle něj nutnost pracovat na přípravě „věrohodného státního rozpočtu“ pro příští rok, který vláda musí sněmovně předložit do konce září. To by vláda vzešlá z voleb na podzim nebyla schopna zvládnout. „Byla by to obrovská hrozba pro stabilitu této země,“ zdůraznil Nečas.

Nečas zdůraznil, že další postup hodlá ODS koordinovat s partnery, kteří dodržují koaliční smlouvu, tedy s TOP 09. Její místopředseda Miroslav Kalousek řekl, že ani jeho strana se vydírat nenechá a pokud k tomu vývoj dospěje, bylo by nejpoctivějším řešením dohoda o předčasných volbách. „My s nimi nebudeme jednat pod hrozbou demise. Osobně musím říct, že s úlevou,“ dodal.

Podmínky VV
Zdroj: ČT24

Výběr sporů Věcí veřejných se zbytkem koalice:

  • Vztahy v koalici narušila kauza okolo bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastní rodina tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty (VV). Podle Mf Dnes v roce 2006 ABL sledovala mimo jiné pražské politiky ODS. 
  • Koncem listopadu 2010 ministr vnitra Radek John (VV) vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k odchodu z funkce. Premiér Nečas tehdy Johnovi vytkl, že ho o této výzvě předem neinformoval.
  • Koncem roku 2010 vypukla kauza údajné korupce na ministerstvu životního prostředí, které vedl Pavel Drobil (ODS). Nečas se Drobila zastal, ten podal demisi.
  • Vnitrokoaliční dohady provázely také vznik důchodové reformy. Poté, co vláda přišla s návrhem, který počítal se zvýšením daně z přidané hodnoty na 20 procent, se začaly ozývat kritické hlasy především z řad VV. 
  • Patrně nejhlubší krizi zažila vláda poté, co začátkem loňského dubna poslanec a místopředseda VV Jaroslav Škárka řekl, že dostává od lidí kolem neformálního lídra VV Víta Bárty peníze za loajalitu. Ke Škárkovi se přidala i předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí. Oba byli z VV vyloučeni. V následujících třech měsících vláda prošla několika personálními změnami. 
  • Loni v listopadu to v koalici skřípalo především mezi TOP 09 a VV kvůli hlasování ve sněmovně o daňové reformě. VV totiž mimo jiné spolu s opozicí prosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek, které vláda navrhovala zrušit.
  • VV váhaly s podporou zákona o vracení majetku církvím, chtěly vědět, kde stát vezme peníze na finanční kompenzace církvím. Letos v lednu premiér Nečas pohrozil odvoláním ministrů, kteří by hlasovali proti návrhu zákona.