Užívání konopí způsobuje deprese a poruchy paměti

Praha – Užívání konopí v dospívání zvyšuje riziko vzniku psychotických a kognitivních poruch. Lidem, kteří užívají konopné produkty v hojném množství, se mohou často měnit nálady, mohou se u nich objevit i deprese, mají problém se soustředit nebo učit. V České republice se proto pro tyto problémové uživatele marihuany chystá léčebný program. Občanské sdružení Sananim přichází s internetovým programem pro uživatele konopí.

„Jde o internetovou aplikaci, která by měla pomoci buď se problémového užívání zbavit úplně, nebo ho alespoň omezit, kontrolovat,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti Sananim Jiří Richter. Přes internet tak prý může probíhat léčebný proces, dokonce i bez terapeuta. Program se ale bude nabízet i s přímou konzultací s lékařem nebo jiným odborníkem.

Richter tvrdí, že se nepodařilo nové mladé generaci vysvětlit, že je užívání marihuany rizikové. Dle jeho slov v Česku panuje velká tolerance ke konopným produktům. „V posledních letech se ale v několika zemích podařilo vytvořit síť preventivně poradenských center, například v Anglii a Francii. Mají odpovídat na rizika vysoké míry užívání marihuany,“ dodal ředitel organizace Sananim.

Zkušenost s užíváním konopí má v Česku až 30 % lidí

Rizika užívání konopí jsou podle vrchního lékaře Sananimu Jakuba Minaříka menší než u jiných drog, proto se mu asi lidé tolik nebrání. „Podle studií, má kolem třiceti procent lidí v ČR nějakou zkušenost s konopím. Kolem deseti procent pak tuto zkušenost má v posledním měsíci. To jsou poměrně velká čísla,“ řekl. Problémových uživatelů pak prý může být až sto tisíc. Závislých je přitom ale jen několik z nich, jak dodal Minařík. Častěji než psychotické poruchy se ale podle něj u lidí objevují kognitivní poruchy. Mezi ty patří poruchy paměti, schopnosti se učit, poruchy nálad, popřípadě deprese.

Rozhovor s Jiřím Richterem a Jakubem Minaříkem (zdroj: ČT24)