Iniciativy žádají komisi pro šetření vazeb kmotrů na politiku

Praha - Nejméně 14 občanských iniciativ požaduje zřízení občanské parlamentní komise pro vyšetření napojení organizovaného zločinu a takzvaných kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici. Volají také po odtajnění a zveřejnění materiálů Bezpečnostní informační služby (BIS), které se těchto záležitostí týkají. Vyžádalo by si to i změnu zákonů, uvedly. Na svých stránkách zveřejnily iniciativy výzvu pod názvem Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky a další požadavky. Lidé mohou připojit svůj podpis.

Výzvu dnes představili například finančník Karel Janeček, režisér Břetislav Rychlík či právnička Hana Marvanová. Aktivisté tak reagovali na „poslední kapku“, kterou podle nich bylo zveřejnění odposlechů exprimátora za ODS Pavla Béma a podnikatele Romana Janouška.

Důvěra lidí v demokratický vývoj je podle nich podlomena, politické síly, dílem i justice a policie jsou zkorumpovány. „A za fasádou předstírané demokracie prokazatelně řízeny mafiánsko-zločinnými strukturami,“ míní. V takové situaci je podle nich absurdní čekat od lidí akceptování vyšších daní a úsporných opatření, když z „organizovaného rozkrádání veřejných peněz“ platí skupiny kmotrů, gangsterů a vyděračů napojených na politiky.

Občanské iniciativy se bojí ohrožení demokracie a ústavního systému. „Naším cílem je vyvolat změny, jež povedou k obnovení skutečné demokracie a právního státu,“ zdůraznili. Požadují proto změnu ve financování politických stran, mimo jiné omezení výdajů na kampaně, omezení financování politických stran, přijetí zákona na prokazování původu majetku politiků a veřejných činitelů, důsledné rozkrytí vlastníků firem, které se ucházejí o veřejné peníze. Chtějí také zamezit praní špinavých peněz přes hazard a nově zavést delegování členů rad veřejnoprávních médií přes společenská a občanská sdružení.

Tomáš Kvasnička z Inventury demokracie ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

K prohlášení a výzvě se dosud připojily Veřejnost proti korupci, Nadační fond pro boj proti korupci, Vyměňte politiky, Inventura demokracie, Český helsinský výbor, Herecká asociace, FITES, Pražské fórum, OSMedia, Studentské jaro, Romea, InBaze Berkat, Brno kulturní, Stop tunelům.