Hmotné rezervy ČR se vejdou na 200 tisíc metrů čtverečních

Praha/Kostelec u Heřmanova Městce – Sklady zásob za víc než 40 miliard korun, které mají sloužit obyvatelům České republiky třeba během povodní, představují i pro obyvatele z okolí mnohdy záhadu. Kolik, čeho a co přesně je v objektech obehnaných kamerami a ostnatými dráty, zůstává tajné.

„Správa hmotných rezerv hospodaří v 8 závodech a 23 skladových areálech,“ přiblížil Tomáš Perutka pověřený řízením Správy státních hmotných rezerv. Dohromady 200 tisíc čtverečných metrů skladových ploch rozmístěných po celé republice schovává materiál od mraženého masa nebo uhlí až po mobilní vysílače a mosty.

Hlavní strategickou surovinou ale zůstávají benzin a nafta. Republice by měly vydržet na 90 dnů. Třeba ve skladu v Kostelci u Heřmanova Mestce je jich uloženo 80 milionů litrů. „Tohle skladiště stavěli vojáci v padesátých letech, kopec je provrtaný chodbami. Je tam deset tunelů, v nich jsou nádrže. Pod zemí máme uloženou asi polovinu kapacity,“ popisuje ředitel skladu Miloslav Mikeš.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Benzin a nafta tvoří skoro 85 % zásob, potraviny asi 8 % a suroviny pro zajištění chodu průmyslu necelých 6 %. Zbytek představují zásoby pro humanitární pomoc. Dohromady celkem za 40 miliard. Podle Peroutkových slov tvoří ve sféře potravinové bezpečnosti hlavní položku obilí. „Jeho zásoba odpovídá třicetidenní průměrné spotřebě České republiky,“ dodává. Pro srovnání, třeba zásobu cukru má ČR na 5 dní a ostatních potravin minimálně na tři dny. Naposledy se do rezerv muselo sáhnout během předloňských povodní na severu Čech.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Vchod do rezervních skladů zdroj: ČT24