VV mírní napětí, budou dál jednat s koalicí

Praha – Klub Věcí veřejných na večerním jednání většinově prosadil, aby strana nadále jednala o pokračování vlády. Ministři nejmenší koaliční strany podají demise pouze v případě, pokud dohady o dalším postupu v koaliční krizi neuspějí. Koalice tak má na jednání čas až do 10. dubna – právě na tento den premiér a předseda ODS Petr Nečas svolal společnou schůzi, kde se má vládní krize definitivně rozřešit. Pokud se tak nestane, budou občanští demokraté prosazovat co nejbližší termín předčasných voleb. Ke stejnému postoji se dnes vyjádřila také TOP 09.

„Všechno, co jsme řešili, byly vyjednávací pozice pro jednání s panem premiérem, které začíná zítra ve 13:00. Není žádné štěpení klubu, žádné skupinky, je jednotná vyjednávací pozice,“ sdělil krátce předseda VV Radek John po společném jednání grémia strany a poslaneckého klubu.

Občanští demokraté dali VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Nabídli revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. Občanští demokraté nechtějí přistoupit na menšinovou vládu a trvají na bezpečné většině ve sněmovně. John uvedl, že vyjednávat budou za každou stranu čtyři politici.

Tomáš Jarolím
Zdroj: ČT24

VV v úterý večer avizovaly, že jejich ministři dnes podají demisi, která bude platná k 1. květnu. Dnes ale John od plánu ustoupil, údajně na přání Nečase, který chtěl jednat jedině před podáním demisí. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) ráno oznámil, že demisi nepodá, neboť nechce vyhrocovat politickou krizi. Vicepremiérka a místopředsedkyně strany Karolína Peake podání demise zatím odložila s tím, že ji případně osobně dá Nečasovi.

Po demisi ministrů nejhlasitěji volal místopředseda VV Tomáš Jarolím. Pokud VV z vlády neodejdou, chce rezignovat na svou funkci. Dnes večer nicméně na jeho záměr nedošlo. Oznámil, že se vyjádří ve čtvrtek.