Nečas: Buď budou škrty, nebo nebude vláda

Praha - Podmínkou pokračování vlády s Věcmi veřejnými je, že kabinet schválí další úspory tak, aby deficit rozpočtu byl příští rok pod třemi procenty HDP. Po jednání lídrů ODS a TOP 09 to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Ani odpolední jednání vedení ODS a VV žádný posun do situace nepřineslo. Obě strany si vyměnily stanoviska ke krizi a uvedly, že o osudu koaličního kabinetu se rozhodne až v úterý.

„Musíme jednat dovnitř strany. V úterý bude jednání pokračovat nejprve debatou o rozpočtu a následně o revizi programového prohlášení vlády. Dále bude v úterý určen termín K9 ke konkrétním tématům jako hospodaření Lesů ČR, NKÚ a další,“ sdělila místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Nečas přišel na tiskovou konferenci po setkání s VV sám. Zdůraznil, že prioritou je úterní dohoda na rozpočtových škrtech. „Buď bude dohoda o rozpočtech – v úterý se na tom shodneme, ve středu ji schválí vláda - nebo vláda končí. Pak je jedno, jaké jsou další požadavky,“ nastínil premiér. Na pořadu dne podle něj rozhodně není personální rekonstrukce vlády. Hledá prý nyní jen nástupce ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Nečas po jednání s VV novinářům zopakoval již známé stanovisko ODS. Možností, jak na ně budou VV reagovat, je podle něj stále řada. Jasno má být nicméně nejpozději do úterý. „Snaha je se domluvit. Teď je před námi ještě hodně práce,“ komentoval schůzku ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Jankovský.

Petr Nečas a Miroslav Kalousek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Odložené školné padá

Podmínkou pokračování vlády s Věcmi veřejnými je, že kabinet ve středu schválí další úspory tak, aby deficit rozpočtu byl příští rok pod třemi procenty HDP. Po jednání lídrů ODS a TOP 09 to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zdůraznil, že vláda nebude svůj program měnit. Možná je podle něj jen revize toho, co vláda z rozpočtových a časových důvodů už nestihne prosadit.

„Znamená to jen z programového prohlášení korektně a veřejně udělat seznam toho, co nedokážeme z rozpočtových či časových důvodů už realizovat. Neznamená to tedy měnit priority vládního programového prohlášení či ho přejednávat,“ řekl Nečas. Klíčové podle něj je, aby úterní koaliční jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014. Jako příklad Nečas uvedl, že se od počátku roku 2014 nestihne zavést odložené školné. Řada dalších kroků, naplánovaná za předpokladu ekonomického růstu, nyní nebude realizovaná. „V rámci úsporných opatření budeme mít nižší valorizaci důchodů na tři roky,“ připomněl premiér.

Kalousek zopakoval, že chuť jeho strany pokračovat ve vládě s VV není veliká. Možné to podle něj je jen v případě, že se v úterý vládní strany dohodnou na dalším snížení deficitu veřejných rozpočtů. „Nepřichází v úvahu rozšiřování nebo podmiňování této agendy,“ řekl.

Petr Nečas:

„Považuji za naprosto klíčové, aby úterní jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014. Žádné restrukturalizace vlády, žádné přepisování programového prohlášení vlády. Nic takového není na stole a nic takového nebudu jako premiér realizovat.“

Konec ministerstev kultury, pro místní rozvoj a životního prostředí?

Plán na snížení počtu ministerstev by zřejmě znamenal konec samostatného ministerstva kultury, životního prostředí a místního rozvoje. Každá koaliční strana by tak přišla o jednoho ministra. Záměr počítá s tím, že by se ministerstvo kultury sloučilo se školstvím. Ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí by byla součástí jednoho úřadu spolu s ministerstvem zemědělství. Scénář rušení státních úřadů ale zatím nemá definitivní podobu a bude se odvíjet od dalšího jednání koaličních stran.

Věci veřejné by se zrušením ministerstva pro místní rozvoj souhlasily. „Samozřejmě se ale zruší i další dvě, aby každá strana o jedno přišla,“ uvedl zdroj obeznámený s koaličním vyjednáváním. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský by podle zdroje agentury ČTK se svým odchodem z MMR souhlasil. V čele ministerstva životního prostředí stojí Tomáš Chalupa z ODS a kulturu vede Alena Hanáková (TOP 09).

Případné rušení některých ministerstev podle Nečase dnes špičky ODS a VV neřešily. „O konkrétních resortech není rozhodnuto. Vůbec to není na pořadu dne. Dali jsme si za úkol do konce března shromáždit z jednotlivých resortů náměty na redukci agend a úřadů. To klíčové je, že musí dojít primárně k redukci agend. Teprve z redukce agend se může odvíjet případné zrušení toho či onoho resortu. Rušení nemůže spočívat v tom, že se dvě ministerstva sloučí do jednoho a přemaluje se tabulka. To by nemělo smysl,“ řekl dnes Nečas po jednání s VV.

Vládní krizi vyvolalo úterní rozhodnutí grémia VV, že jejich ministři podají neprodleně podmíněné demise. Strana chtěla jednat o další podpoře obnovené vlády, která by musela požádat sněmovnu o důvěru. Diskutovat VV chtěly o sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuře koaliční smlouvy. Premiér ale prohlásil, že pokud obdrží demise, další jednání s VV nepřicházejí v úvahu. Ministři za VV nakonec na středečním jednání vlády demise nepodali.