VZP se distancovala od nelegálních náborů pojištěnců

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se dnes distancovala od nelegálních náborů pojištěnců, které v jejím jménu provádí českobudějovická společnost JK Business Company. VZP podle svého mluvčího smlouvu na nábor s touto ani jinou společností nemá.

„VZP nemá žádnou smlouvu se společností JK Business Comapny s. r. o. na tyto činnosti a nemá na ně uzavřenou smlouvu ani s jinou společností. VZP naopak v uplynulém období kritizovala praktiky konkurence, která obdobné společnosti využívala,“ informoval mluvčí Jiří Rod.

Podle textu oznámení sdělil zástupce společnosti pojištěncům ostatních zdravotních pojišťoven, že jejich pojišťovna se k 31. prosinci 2012 ruší a bude sloučena s VZP. Varoval je, že s tím jim vzniknou velké starosti a náklady, počínaje poplatkem na pobočce VZP a výměnou dokladů a informováním všech příslušných institucí konče. Těmto starostem se prý dá vyhnout podpisem přihlášky k VZP, zástupce to zařídí. Následně někteří z pojištěnců zjistili, že jejich pojišťovna se neruší, a požádali o zrušení podepsané přihlášky. VZP jim vyhověla.

Nekalé nábory už VZP jednou řešila

Rod řekl, že VZP v žádném případě neposílá své zaměstnance za svými klienty a ani nikoho na to nenajímá. „Zcela kategoricky vylučujeme, že bychom někoho nutili se přihlásit k VZP. Dělá to spíš dojem, že se někdo snaží v očích veřejnosti VZP poškodit,“ uvedl. Připomněl, že v řadě tiskových zpráv i na svém webu VZP informovala pojištěnce, že za nimi domů ani jinam pracovníky neposílá a že pokud chtějí cokoli v souvislosti se svým zdravotním pojištěním učinit, měli by se informovat prostřednictvím telefonní linky, webových stránek či písemně, případně navštívit pobočku VZP.

Kvůli nekalým praktikám při náboru pojištěnců podala VZP před nedávnem trestní oznámení na neznámého pachatele. O problémech s náborem psala média například v souvislosti s Vojenskou zdravotní pojišťovnou (VoZP). Vedení VoZP obvinění odmítlo, podle něj byl nábor v mezích zákona. K VoZP před koncem loňském roku odešlo z VZP 24 500 klientů. Nábor VoZP už dříve řešilo vedení Svazu zdravotních pojišťoven a distancovalo se o něj.