V kauze opravy kolejí v Liberci padl osvobozující rozsudek

Liberec - Okresní soud v Liberci dnes osvobodil dva muže a ženu obžalované za údajný téměř čtyřmilionový podvod při dodávkách nábytku na rekonstruované koleje v Liberci. Postup, kdy univerzita zaplatila nedodaný nábytek a stavební firma provedla jiné práce, byl podle soudu sice nesprávný, nešlo ale o trestný čin. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se na místě odvolal. Ani jeden z obžalovaných se vyhlášení osobně neúčastnil. Jejich advokáti se práva na odvolání vzdali.

Podle soudu se nepodařilo prokázat, že škoda ve výši čtyři miliony korun skutečně vznikla. Univerzita se poškozená necítí, k řízení se proto nepřipojila. „Dohledat škodu v podstatě nelze,“ uvedl předseda senátu Richard Skýba. Přiklonil se proto k tomu, že za částku mohlo být vyfakturováno například více práce, kterou firma při rekonstrukci provedla. Obžalovaní navíc neměli obohatit sebe, ale stavební společnost, což podle soudu nedává smysl. „Obohatili zhotovitele, ale co by z toho měli?“ uvedl při zdůvodnění rozsudku Skýba. Ten připustil, že zvažoval i možnost posoudit situaci jako jiný trestný čin, nebylo to ale možné.

Státní zástupce s rozsudkem nesouhlasí a na místě se odvolal. Je to podle něj stejné, jako kdyby někdo chytil zloděje v obchodě s lahví pod kabátem a ten tvrdil, že ji chtěl u pokladny zaplatit. Pro všechny tři obžalované proto žádal nepodmíněný čtyřletý trest vězení, protože prý všichni jednali ve shodě a umožnili, že univerzita ze státní dotace nedodaný nábytek proplatila.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Obžalovaní od počátku vinu odmítají a tvrdí, že nešlo o podvod, ale účetní operaci, byť nestandardní. V případu byla obžalována Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman ze společnosti Investing CZ, která prováděla stavební dozor, a ředitel Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Jednali prý ve shodě a umožnili, že univerzita ze státní dotace nedodaný nábytek proplatila. Univerzitní areál se opravoval před lyžařským mistrovstvím světa v roce 2009. Tehdy v něm byly ubytovány sportovní týmy.

Podle zástupců stavební firmy byl projekt rekonstrukce kolejí velmi špatně připravený a stavba se nezastavila jen proto, že by to znamenalo komplikace pro šampionát. Pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kteří se využitím státní dotace zabývali už během stavby, ale našli množství pochybení. Například práce odvedené místo nábytku podle jednoho z kontrolorů vůbec nebyly zaznamenány ve stavebním deníku. Nebylo proto možné ověřit, jestli byly skutečně odvedeny. Právě zjištěním NKÚ argumentovala obžaloba. Domnívá se totiž, že škoda nevznikla jen proto, že se na údajný podvod přišlo včas.

Univerzitní areál se opravoval před lyžařským mistrovstvím světa v roce 2009. Tehdy v něm byly ubytovány sportovní týmy. Rekonstrukce přišla na zhruba 350 milionů korun. Bude ale mít další právní dohru. Univerzita totiž stavební společnost žaluje a domáhá se vrácení části peněz. Kontroly údajně ukázaly, že práce za 5,1 milionu korun firma vyfakturovala, ale neprovedla. Syner platit odmítá, rozhodovat tedy bude soud.