Úsek metra C od večera nahrazují autobusy X-C

Praha - Pražské metro na úseku linky C mezi zastávkami Muzeum a Pražského povstání od včerejšího večera nejezdí. Začala totiž plánovaná odstávka, během níž bude opravena výhybka u stanice I. P. Pavlova. Soupravy v tomto úseku nahradila autobusová doprava linky X-C. Autobusy ale komplikují provoz na magistrále. Výluka potrvá do úterního rána. Největší a také nejdelší výluky podzemní dráhu postihly před deseti lety po ničivých letních povodních. Protože voda do metra zatekla, nejezdily vlaky pod centrem města ani na jedné ze tří linek.

V pátek večer projela stanicemi I. P. Pavlova a Vyšehrad poslední souprava metra. Dveře se zde cestujícím otevřou zase až v úterý ráno. Po celý prodloužený velikonoční víkend totiž na na trase C probíhá celková oprava výhybky u stanice I. P. Pavlova. Vlaky tak jezdí jen ve stranicích na trase Háje – Pražského povstání a Muzeum – Letňany.

Sváteční víkend a start nového týdne tak znamená na trase C komplikace. A to nejen pro Pražany, ale i pro turisty, kteří do metropole zavítají na Velikonoce. Dopravní podnik (DP) však trvá na tom, že pro opravu frekventovaného úseku vybral ten nejlepší možný termín.

Vozy metra v úseku nahradily autobusy s označením X-C. Na každý spoj metra navazují tři nebo čtyři kloubové vozy. Cestující k nim navádějí nejen informační tabule, ale i samotní pracovníci dopravního podniku. Pro případ potřeby jsou prý v záloze ještě další autobusy, které jsou cestujícím k dispozici.

Ještě letos chce DP opravit výhybky i ve stanici Náměstí Míru a Pražského povstání.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)