Kabinet kontrasignaci prezidentské milosti nepodpoří

Praha - Návrh opoziční ČSSD, aby prezidentské milosti vedle hlavy státu podepisoval také premiér či jiný člen vlády, zřejmě neprojde. Nečasův kabinet totiž s ústavní novelou nebude souhlasit, milosti prý patří tradičně výhradně do výsostné pravomoci prezidenta. Vyplývá to z návrhu vládního stanoviska. Ministři by měli předlohu posoudit ve středu, rozhodne o ní parlament.

Kabinet v předběžném stanovisku připomíná, že ústavní novela o přímé volbě přesunula do kontrasignovaných pravomocí prezidentovo právo rozhodnout o nezahájení a o přerušení trestního řízení.

Ostatní milosti do soudního řízení nezasahují. „Vláda nepovažuje za vhodné, aby postup při udělování všech forem milosti byl shodný,“ píše se ve stanovisku.

Kontrasignaci u milostí prosazovali sociální demokraté už při jednání o novele ústavy o přímé volbě prezidenta, ale neúspěšně. Návrh na omezení této prezidentské pravomoci je podle nich mimo jiné reakcí na podezření z korupce, která se v poslední době objevila u některých milostí prezidenta Václava Klause.