Čeští vojáci z KFOR se podíleli na pašování cigaret z Makedonie

Praha – Policie chce před soud poslat sedmičlenný gang, který do Česka propašoval přes čtyři miliony cigaret a třicet tun tabáku z Makedonie. Kauza je podle detektivů neobvyklá v tom, že zboží k nám putovalo v zásilkách označených jako humanitární pomoc vojsk KFOR. Skupina na daních stát okradla o 47 milionů korun.

Kriminalisté zjistili, že černý obchod mezi Českem a Makedonií fungoval několik let. Pachatelé využívali zejména toho, že čeští vojáci byli v Makedonii součástí mise OSN, a tak balíky KFOR nebudily na hranicích velkou pozornost celníků.

Celní správa a policie skupinu pašeráků sledovaly dlouhou dobu, zátah proti nim zásahová jednotka provedla ve chvíli, kdy do skladu na Jihlavsku vjížděla jedna z mnoha zásilek. „Jedná se o jednu z velkých akcí, kterou celníci v minulosti provedli,“ konstatoval mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Cigarety nejen pašovali, ale také vyráběli

Celníci ve skladu objevili nejen zásilky falešných cigaret označené originálními značkami, ale také desítky tun tabáku a celou výrobní linku na cigarety. Když totiž zásilky dorazily do Čech, další lidé cigarety rozprodávali konečným odběratelům.

Celkem se podle policie škoda na daňových únicích vyšplhala na 47 milionů korun. Nyní vyšetřovatelé státnímu zástupci navrhnou, aby všech sedm pachatelů poslal před soud. Ten je může poslat do vězení až na deset let.

Zátah proti pašerákům cigaret
Zdroj: ČT24/Celní správa

Podle údajů ministerstva financí v posledních třech letech trh s falešnými cigaretami připravil českou státní pokladnu zhruba o čtyři miliardy korun. Výrazně poškozeni se cítí také zástupci tabákových firem. „Problém nabírá mnohonásobně na síle a objemu tím, jak se stává sofistikovanější a lépe organizovaný,“ poznamenala Petra Dobešová z Philip Morris ČR, největšího českého výrobce cigaret.

Celníci přiznávají, že se jim při kontrolách podaří zadržet pouze zlomek z celkového počtu falzifikátů. Jejich statistiky přitom ukazují, že prodejci se snaží nejvíce falešných cigaret dostat do oběhu na vietnamských tržnicích. Dosud největší ránu podvodníkům zasadily úřady v květnu 2008, když v Dobřichovicích odhalily tajnou linku na výrobu cigaret. Policie a celníci zde zabavili tabák a cigarety v ceně 140 milionů korun.