Opozice v Senátu zamítla referendum: Jde o podvod na lidi

Praha - Opoziční senátoři dnes na půdě horní komory zamítli podmínky referenda navržené vládou. Předloha kabinetu chce podle nich plebiscitům naopak zabránit. V prvním kole prošel návrh senátorů z řad ODS, ČSSD a TOP 09, podle kterého by si lidé mohli opět změnit zdravotní pojišťovnu častěji než jen na počátku roku. Novela má mimo jiné zrušit povinnost požádat o změnu pojišťovny nejméně půl roku předem, což koalice prosadila v rámci zdravotnické reformy. Senátoři podpořili i pravidla využívání údajů ze základních registrů. Některým zdravotně postiženým se také zkrátí doba na žádost o dotaci na pořízení nového auta. Desetiletá lhůta jim začne platit až po uplynutí současné pětileté.

Vládní podmínky referenda dnes Senátem neprošly. Opozice to odůvodnila tím, že cílem předlohy je plebiscitům spíše zabránit. Senát proto dnes na návrh svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) požádal o uzákonění referenda „v podobě obvyklé v demokratických zemích“. Vládní předloha počítala s tím, že o referendum by muselo požádat peticí nejméně čtvrt milionu lidí a jeho uskutečnění by ještě musely schválit obě komory parlamentu. Výsledek plebiscitu by byl navíc platný jen tehdy, pokud by o něm hlasovala nejméně polovina voličů.

Podle Štěcha by ale v takovém případě bylo uspořádání referenda fakticky v rukou vládní většiny. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier označil vládní předlohu za „podvod na lidi“, kteří si plebiscity přejí. Zástupci ODS naopak poukazovali na snahu zabránit zneužívání referenda i vzhledem k jeho nákladnosti.

Reakce ČSSD na předlohu k referendu

Zdeněk Škromach: „To je přece výsměch demokracii. Je to ukázka toho, kam to vlastně chce vláda vést.“

Alena Gajdůšková: „Vládní návrh je v duchu přísloví, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.“

Milan Štěch: „To je referendum s kádrovákem, to je zákon proti referendu.“

Zelenou naopak dostal návrh, podle kterého by si lidé od příštího roku mohli opětovně měnit pojišťovnu vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí, avšak maximálně jednou ročně. Novela prakticky navrací pravidla do dříve platného stavu. „Hlavním cílem je zajistit pro pojištěnce komfortnější podmínky,“ řekla za její autory místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (ODS). Ztížením podmínek pro změnu pojišťovny chtěla vláda zjednodušit administrativu s registrací pojištěnců. Podle tvůrců novely ale lidem zhoršila právo na výběr pojišťovny a na poskytování pojišťovnou hrazených služeb. Předlohu nyní projedná zdravotnický a ústavně-právní senátní výbor. Pro její přijetí budou muset senátoři získat souhlas sněmovny.

Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění je podle lékaře a senátora ČSSD Jana Žaloudíka racionální a neměla by být poslední potřebnou korekcí reformy. Chtěl by zrušit třeba i povinnost souhlasu obou rodičů s operací jejich dítěte nebo „drakonické“ pokuty za administrativní pochybení lékařů.

Podporu Senátu získalo i uzákonění pravidel pro úřady k využívání údajů ze čtyř základních registrů - registru obyvatel, registru osob, registru územní identifikace, adres a nemovitostí a registru práv a povinností. Novely nyní dostane k podpisu prezident. Registry mají začít plně fungovat od letošního července. Úředníci budou moci z registrů získat „převážně základní identifikační údaje (občana) a údaje nezbytné pro doručování písemností“, uvedl ministr vnitra Jan Kubice.

Senátoři dnes schválili i poslaneckou novelu o dotacích na automobily. Návrh má odstranit nerovnost mezi příjemci tohoto příspěvku. Zákon od počátku roku zvýšil z pěti na deset let lhůtu pro žádost o dotaci, kterou zvedl ze 100 tisíc korun na dvojnásobek. Lhůta se ale prodloužila i handicapovaným, kteří měli schválenu jen dotaci v původní výši. Díky novele se jim ale desetiletá lhůta začne počítat až po uplynutí té současné.

Senát rozhoduje o dotacích na automobily pro zdravotně postižené (zdroj: ČT24)