Vedení ODS podpořilo vládní kroky

Praha - Výkonná rada ODS podpořila rozpočtová opatření odsouhlasená vládou. Podle širšího vedení strany vládní plán splnil hlavní priority ODS v tom, že se nezvyšují firemní daně a nemění se výše výdajových paušálů pro živnostníky. Vládní úsporné kroky podle ODS neznamenají razantní zvýšení daňové zátěže. Po jednání výkonné rady to řekla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

„Míra daňové zátěže je měřitelná a vyjádřitelná klíčovým parametrem, a to je výše složené daňové kvóty. Tento údaj je poměrně jednoznačný, ta se bude pohybovat s výjimkou pár desetin procenta na stávající výši, to znamená zhruba 34,5 procenta HDP, což je pokles o tři procentní body proti období, kdy vládla sociální demokracie, čili to snížení v podstatě udržujeme,“ řekl po jednání novinářům premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Vláda dnes podle očekávání schválila balík úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Balík obsahuje také zvýšení daní. ODS se přitom tradičně stavěla proti růstu daní, především pak daní přímých. Od některých senátorů a krajských představitelů ODS v minulých týdnech zaznívalo, že chystané vládní zvyšování daní odmítají, protože jde podle nich proti politice ODS.

Podle vládního plánu od příštího roku vzrostou obě sazby daně z přidané hodnoty o procento na 21 a 15 procent. Daň z příjmu fyzických osob má být od roku 2014 20 procent z hrubé mzdy. Původně schválená byla o procento nižší a měla začít platit od roku 2015. Současná sazba 15 procent ze superhrubé mzdy odpovídá sazbě zhruba 21 procent z hrubé mzdy. Vláda ale v rámci úsporného balíku také zavedla vyšší daň pro lidi s příjmy nad 100 000 korun a některé další daňové změny.

TK po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)

Strana schválila krajské lídry a část kandidátů do Senátu

Výkonná rada ODS dnes také schválila krajské lídry pro podzimní volby, které vybraly regiony. Rozhodla také o necelé polovině kandidátů pro souběžné volby do třetiny Senátu. V současnosti ovládá 13 krajů, v nichž budou na podzim zastupitelské volby, opoziční ČSSD.

Například v Karlovarském kraji povede regionální kandidátku ODS Petr Šindelář, v Plzeňském kraji předsedkyně správní rady společnosti Plzeň 2015 Marcela Krejsová a v Ústeckém kraji děčínský zastupitel Vladislav Raška. V Libereckém kraji bude za ODS kandidovat na hejtmanku náměstkyně na ministerstvu školství Eva Bartoňová.

Mezi zatím 12 kandidáty do Senátu je v obvodu Prostějov herec, nestraník Ladislav Županič. Například v Českých Budějovicích se bude o místo v horní komoře ucházet bývalý hejtman Jan Zahradník a v obvodu Brno-město bude mandát obhajovat Richard Svoboda. Mandáty budou obhajovat také Vítězslav Jonáš v Třebíči, Karel Šebek v obvodu Benešov a Václav Vlček v Opavě. V obvodu Ostrava-město se pak o místo v Senátu utká bývalá poslankyně Dagmar Molendová. Dalších 15 kandidátů budou občanští demokraté schvalovat do konce května.