Kraje chtějí žalovat ministerstvo školství. Prý jim dluží za státní maturity

Praha - Ministerstvo školství dluží krajům za loňské státní maturity bezmála 35 milionů korun. Uvedl to dnes předseda školské komise Asociace krajů a náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl. Podle něj kraje hradily zvýšené náklady na administrativu spojenou s maturitami, kompenzace ministerstva ale byla nedostatečná, a úřad proto údajně slíbil krajům peníze na začátku letošního roku doplatit. Dosud ale nic nepřišlo. Regiony proto zvažují, že se obrátí na soud.

Náklady na loňské maturity vyčíslily kraje na 44,5 milionu korun. Tyto peníze podle nich šly na odměny předsedům maturitních komisí a hodnotitelů písemek nebo na papíry a tonery do tiskáren a kopírek, kde se tiskly maturitní testy. Ministerstvo ale krajům poslalo jen 9,7 milionu. „Ministerstvo vyšlo ze svých vlastních propočtů, že náklady na jednoho studenta dosáhly v souvislosti s maturitou 120 korun. Nevzalo však v úvahu všechny položky, neboť skutečné náklady byly čtyřikrát vyšší - 480 korun,“ uvedl dnes Cikl v tiskové zprávě.

Už loni se proto podle Cikla sešel předseda Asociace krajů Michal Hašek s tehdejším ministrem školství Josefem Dobešem (VV) a dohodli se, že úřad peníze krajům začátkem tohoto roku doplatí. Dosud ale na účty krajů nic nepřišlo. Regiony proto možná budou po ministerstvu vymáhat peníze soudní cestou. Žalobu už podal Středočeský kraj, podání společné žaloby zvažuje i Asociace krajů. Ministerstvo školství sdělilo, že stanovisko k výtce krajů sdělí v pátek.

Cikl navíc upozornil, že školám stále klesají státní příspěvky na učebnice a školní pomůcky. Tyto peníze se prý oproti roku 2007 snížily na 40 procent. „Chybějící peníze za státní maturity krajům citelně chybějí, některé už si nemohou koupit ani chemikálie na laboratorní pokusy a místo toho naopak hradí centrem stále navyšovanou administrativní zátěž,“ dodal Cikl. Například v Libereckém kraji podle něho chybí ve školství 1,3 milionu korun.