Chalupa: Úspory čekají všechny národní parky, inspekci i ČHMÚ

Praha - Rozpočtové škrty v příštích třech letech se podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) dotknou všech organizací spravovaných ministerstvem včetně centrály. S úsporami tak budou muset počítat všechny národní parky, ale i Český hydrometeorologický ústav a inspekce životního prostředí. Konkrétní podobu škrtů bude mít ministr zhruba za týden.

Ministerstvo v minulých letech hospodařilo s rozpočtem kolem čtyř miliard korun, letos ale bude mít jen 2,8 miliardy a rozpočet bude dále klesat. Chalupa proto uvažuje o tom, že by se sloučily některé regionální pobočky inspekce životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny. Připravují se i úspory ve vnitřním chodu ministerstva, například větší využívání elektronických aukcí. Dalším místem, kde by se mohlo ušetřit, je zastoupení resortu v různých národních i mezinárodních organizacích. Jde jednak o poplatky, které stát za účast platí, jednak o zaměstnance, kteří se touto agendou zabývají.

Analýzu, jak systém poboček v krajích racionalizovat, chce mít ministerstvo hotovou co nejdříve. Zvažuje také změnu v agendách jednotlivých institucí. U inspekce životního prostředí jde například o účast na správních řízeních. Další úspory vidí Chalupa ve vědeckých organizacích navázaných na ministerstvo. Jde o vodohospodářský ústav a Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Praze-Průhonicích. Změny se budou týkat také Státního fondu životního prostředí. Tam ale podle Chalupy záleží na tom, kolik peněz z EU se bude rozdělovat v dalších letech.