Evropští Piráti mají plán společné kampaně na volby do EP

Praha - Zástupci evropských pirátských stran se dnes v Praze dohodli na tom, že připraví společný program a kampaň pro volby do Evropského parlamentu (EP) v roce 2014. Dokument by mohl být základem jednotnějšího postupu evropských Pirátů, musí ho ale ještě potvrdit strany v jednotlivých zemích.

Členové pirátských stran z více než 25 zemí se v Praze o víkendu sešli na mezinárodní konferenci. Kromě volby nového vedení světového sdružení řešili především to, jak se po vzoru švédských a německých kolegů více prosadit v politice a uspět ve volbách. „Budeme koordinovat kampaň, začneme pracovat na společném jádru programu, který budeme sdílet po celé Evropě,“ řekl místopředseda českých pirátů Mikuláš Ferjenčík. Shoda je podle něj také v tom, že v případě úspěchu ve volbách do EP v něm pirátské strany založí vlastní skupinu.

Účastníci konference podle Ferjenčíka dospěli také k závěru, že budou prosazovat větší transparentnost státu a větší účast občanů na rozhodování. Klíčovým bodem jejich programu je reforma konceptu duševního vlastnictví a vůbec změna přístupu k využívání informačních technologií vůči občanům.

Německá pirátská strana po nedávných úspěších v zemských volbách v Berlíně a v Sársku stoupá v oblibě u voličů. Podle jednoho z posledních celostátních průzkumů útočí na hranici deseti procent, podle jiné ankety ji piráti už dokonce překonali. Pokud strana uspěje v nadcházejících zemských volbách ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Severním Porýní - Vestfálsku, připouštějí politologové, že má reálnou šanci dostat se příští rok i do německého parlamentu.