Vzestup a pád vlivných žen Věcí veřejných

Praha - Páteční, sice nepravomocný rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou je dalším mezníkem v historii Věcí veřejných, což dokazují nejen osudy odsouzených aktérů, ale i příběhy žen, které stály ve vedení strany. Věci veřejné přivedly do sněmovny pohledné a nadějné političky, které zkrášlovaly klasické politické billboardy a pózovaly například i v plavkách. Podle socioložky Jiřiny Šiklové mohlo jít i o záměr, který spočíval v tom, že ty ženy jim nebudou tolik překážet. „Bohužel, tím se degradovaly političky jako celek,“ A jaký je osud krásných véčkařek dnes? Jedna zůstává ve stínu vůdce, druhou politika smetla a třetí míří až na předsednické místo.

„Já jsem se najednou z ničeho nic v 25 letech stala lídrem kandidátky, poslankyní, která vyjednávala koaliční smlouvu. Asi určitě mě to omámilo a přišla jsme sama sobě strašně důležitá, a to právě možná byla ta chyba,“ ohlíží se zpět Kristýna Kočí, která dnes jíž mezi Věci veřejné nepatří. 

Jedna z těch nejmladších se během pár měsíců proměnila v důležitou svědkyni vystupující proti svému vůdci - Vítu Bártovi. Podle prvoinstančního soudu však nepříliš věrohodnou. „Jakmile se její verze událostí dostala do rozporu s nějakým objektivním důkazem nebo zjevně vůbec nevyznívala logicky, k těmto rozporům se z různých důvodů vyjadřovala zcela vyhýbavě a nepřesvědčivě,“ tvrdí soudce Jan Šott. Let Kristýny Kočí tak končí pádem.

Kristýna Kočí

„Já osobně si myslím, že ženy do politiky patří a měly by v ní být, bohužel, co jsme my ukázali, a říkám my, protože jsem toho byla součástí a nikdy se toho nezbavím, tak jsme ukázali, že zrovna se to nepovedlo.“

Vlivné postavení se ale ženám VV úplně upřít nedá. Post místopředsedkyně sněmovny patří Kateřině Klasnové. Za její poslanecké výkony ji nikdy nekritizovala ani politická konkurence. Je ale manželkou muže, kterého soud podmíněně odsoudil za stranické úplatky. Manželkou muže, který podle MF Dnes plánoval ovládnout politiku penězi a kompromateriály. 

Petr Fischer, komentátor ČT

„Ona má handicap, že je ženou Víta Bárty, to je, myslím, zásadní handicap… pokud má politické ambice, tak by se musela nějakým způsobem od něj distancovat, a to je vlastně konflikt osobní a veřejné roviny.“


Kateřina Klasnová před soudem odmítla vypovídat. V den rozsudku se soustředěným výrazem sledovala Bártův politický i osobní pád. Ruku v ruce se s ním mlčky prodírala davem chtivých novinářů a nehodlá ustoupit. „Samozřejmě podporu manželovi beru jako samozřejmost, ale nejsme jedno tělo, jedna duše, mám vlastní rozum a díky tomu, že jsem u všech těch událostí byla, a věděla jsem, jak se staly, jsem přesvědčena, že manžel je nevinný,“ tvrdí Klasnová. 

Kormidlo strany po rozsudku soudce Šotta ztěžklo právě v rukou jejího muže Bárty a předsedy Radka Johna. Bárta se vzdal funkcí, poslanecký mandát si drží dál. Johnovu éru by teď mohla převzít vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Po cestě na vrchol strany našlapuje opatrně. Vlivného Bártu poslala v médiích na odpočinek až den před rozsudkem.

Petr Fischer, komentátor ČT

„Ona se mu nikdy přímočaře nepostavila, to by zřejmě ve VV byla sebevražda, čili já bych její postoj hodnotil jako velmi strategický a skoro až politicky dospělý.“

VyVolené (zdroj: ČT24)