Premiér zahajuje řízení k ukončení spolupráce s VV

Praha - Grémium ODS dnes podpořilo názor premiéra Petra Nečase, že východiskem z vládní krize je buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby na konci června. Premiér již dnes avizoval, že když nebude mít po rozštěpení VV do pondělí k dispozici jasnou informaci, že má vláda bezpečnou většinu, je podle něj správným řešením uspořádání předčasných voleb ještě v červnu. Úzké vedení strany vyvolalo také dohodovací jednání, které podle koaliční smlouvy povede k ukončení koaliční spolupráce s Věcmi veřejnými. Občanští demokraté rovněž podle Nečasových slov začínají s intenzivní přípravou předčasných voleb.

„Grémium vyvolává dohadovací řízení v souladu s koaliční smlouvou, které je formálním krokem k ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné. K ukončení spolupráce také formálně svolám jednání předsedů, čili K3 na neděli tohoto týdne,“ prohlásil Nečas po jednání grémia ODS. Předseda vlády a ODS zopakoval, že jeho strana nehodlá spolupracovat se stranou ovládanou odsouzeným Vítem Bártou a Michalem Morozem, který je úzce spjat s
předsedou VV Radkem Johnem.

Realizace vládního programu, nebo předčasné volby

Vláda má podle Nečasových předchozích slov smysl pouze tehdy, bude-li schopná realizovat svůj program konsolidace veřejných financí a modernizačních reforem. „Musí to být vláda, která má skutečně bezpečnou většinu… Nepřistoupím na žádný způsob postupné agonie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden nebo dva poslanci či poslankyně. Žádné těsné většiny 101 nebo 102, nic takového nemá smysl. Vláda musí mít tah na branku,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

Hlavní otázkou dneška tedy zůstává počet poslanců, které Karolína Peake nakonec dokáže ze stávajících VV odvést. Během odpoledne a večera stály prozatímní počty takto:

  • 7 poslanců tvoří platformu s Karolínou Peake - Viktor Paggio; Lenka Andrýsková; Dagmar Navrátilová; Jana Suchá; Martin Vacek; Jiří Rusnok
  • 11 poslanců zůstává ve VV s Vítem Bártou - Radek John; Petr Skokan; Kateřina Klasnová; Michal Babák; Josef Novotný; Jiří Štětina; Miroslav Petráň; David Kádner; Jana Drastichová; Josef Dobeš, který se dnes vrátil do poslaneckého klubu.
  • Osud vlády a koalice záleží na rozhodnutí této trojice - Radim Vysloužil; Milan Šťovíček; Otto Chaloupka

Pokud vláda bude mít bezpečnou většinu, bude podle Nečase dál pokračovat na základě dosavadní koaliční smlouvy: „Nebudeme měnit ani čárku z programu.“ V opačném případě je na řadě uspořádání předčasných voleb, které by podle ústavy měly proběhnout do 60 dnů od rozpuštění sněmovny.

Petr Nečas: „Jako předseda vlády považuji za vyloučené, aby moje vláda nadále pokračovala s tím, že bude založena na spolupráci s poslaneckým klubem, jehož členem je člověk odsouzený za korupci, byť nepravomocně. Nepřistoupím ani na to, aby vláda pokračovala a byla založena na spolupráci s poslaneckým klubem, kde sice formálně člověk odsouzený za korupci nebude, nicméně fakticky ho ze zákulisí bude řídit, tak jako řídil celou řadu věcí v minulosti.“

Vicepremiérka oznámila svůj překvapivý krok v úterý v podvečer. Zdůvodnila ho nesouhlasem s „politikou ultimát“, kterou v koalici předvádějí VV pod vedením Radka Johna a vlivem „sponzora strany“ Víta Bárty. Do nově vzniklého politického seskupení zároveň pozvala všechny nespokojené z klubu VV.

Ministr financí a místopředseda druhé největší vládní strany TOP 09 Miroslav Kalousek dnes České televizi řekl, že pokud vláda nebude mít většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak musí skončit a musí být předčasné volby. „V případě, že bychom zjistili v pondělí, že nemáme většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak je dokonce nezbytné ji (sněmovnu) rozpustit. Pak je skutečně důležité, aby předčasné volby byly do konce června,“ řekl ČT Kalousek.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem (zdroj: ČT24)

Nečas: Definice bezpečné většiny je taková, že je větší než nebezpečná většina

„Jsem šokován, opakuje se Sarajevo 2. Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli, a za mými zády vyhlásili platformu funkcí a postů,“ komentoval situaci šéf strany Radek John. Zároveň vyzval ministry za VV, aby na dnešním jednání vlády usilovali o zpřísnění zdanění hazardu či nedostatečný vládní návrh vetovali.