Staronového premiéra přijme Nečas, Klaus i Sobotka

Praha - Slovenský premiér Robert Fico míří do Prahy. Jedná se o jeho první zahraniční návštěvu po sestavení vlády. Fico se setká s premiérem Petrem Nečasem (ODS), prezidentem Václavem Klausem a také s šéfem opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou v době, kdy koalice čelí další krizi a zemi hrozí předčasné volby. Navzdory rozdílnému politickému přesvědčení obou premiérů Fico předpokládá, že při setkání s Nečasem převáží nadstandardní politické vztahy obou zemí a soulad v otázkách hospodářské spolupráce, jak prohlásil v rozhovoru pro ČT. Čeští politici budou s Ficem hovořit o evropských otázkách, ekonomické a finanční krizi. Premiéři by také mohli probrat možnosti spolupráce ve vojenské oblasti v rámci NATO. Ficova sociální demokracie drtivě zvítězila v předčasných volbách poté, co se provalily korupční skandály politiků propojených s firmami, známé pod názvem Gorila.

Vztahy obou zemí jsou prý nadstandardní

Slovensko má čerstvě jednobarevnou vládu sociálních demokratů (Smer-SD). Fico se stal premiérem již podruhé. Také v roce 2006 byl na první zahraniční cestě právě v Česku. Politici obou zemí dlouhodobě uvádějí, že vztahy obou zemí, které dříve spojoval společný život v podobě již zaniklého Československa, jsou nadstandardní.

Robert Fico, slovenský premiér:

„Je toho hodně, o čem se dá s Českou republikou hovořit. Připomněl bych třeba spolupráci v oblasti nákladní železniční dopravy, jaderné energetiky. Pokud budeme hovořit o česko-slovenských vztazích, které nic nenarušuje, o společných postupech v hospodářských otázkách, tak se můžeme někde střetnout, ale vůbec nebude vadit, že se někdo z nás dívá na politiku zprava a někdo zleva.“

Fico doufá, že bude mít s českým předsedou vlády nadále přátelské vztahy, i když je Nečasova ODS orientovaná doprava. „Na tom vůbec nezáleží, jaká je vláda na Slovensku, nebo v České republice, protože základ rozhovorů budou představovat vynikající vztahy mezi Českem a Slovenskem a já věřím že tak, jako to bylo při setkání s premiérem Paroubkem a premiérem Fischerem, tak věřím, že stejné to bude i při premiérovi Nečasovi,“ řekl Fico pro ČT. Nečas potvrdil, že vlády obou zemí spolu vždy dobře spolupracovaly. „Slovensko nadále představuje klíčového spojence a partnera, skutečně bratrskou zemi pro Českou republiku,“ uvedl nedávno Nečas.

Slováky spojují s Čechy i neustálé korupční aféry

Na Slovensku „řádila“ Gorila, která vyhnala do ulic desetitisíce lidí. Dokument poukázal na ovlivňování politiků nebo na propojení tajné služby a policie se zájmovými skupinami za druhé vlády Mikuláše Dzurindy. Policie znovu zahájila vyšetřování podezření z politické korupce v lednu. „Včera jsem při jedné příležitosti říkal, že jako premiér nikdy nedovolím, aby se z tajných služeb na Slovensku staly informační kanceláře, do kterých si může kdokoliv přijít a vyžádat, co chce - adresu, jméno, možná i nějakou jinou informaci… Já jsem ten poslední, který má zájem brzdit vyšetřování těchto věcí. Na vyšetřování celé kauzy mám eminentní zájem,“ dodal v rozhovoru Fico.

Vláda Smeru-SD nahradila koalici čtyř stran pravého středu. Ta se loni rozpadla kvůli rozšíření pravomocí evropského záchranného fondu na pomoc zadluženým zemím eurozóny. Stalo se tak jen rok a čtvrt po nástupu kabinetu Ivety Radičové do úřadu. Následně se parlamentní strany dohodly na vypsání předčasných voleb.

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Fico už nechce Bruselu tolik odporovat

Staronový slovenský premiér ale tvrdí, že dny, kdy se o Slovensku mluvilo jako o problémovém dítěti eurozóny, jsou pryč. List Financial Times (FT) k tomu na svých internetových stránkách napsal, že Fico k překvapení mnohých slíbil věrnost Bruselu. „Přijde nám, že euro pro nás doposud znamenalo úspěch,“ řekl Fico deníku. Tvrdí, že bez EU by Slovensko v regionu nepřežilo. „Proto chceme být normálním partnerem v evropské politice,“ dodal Fico.

Robert Fico, Události, komentáře - 19. 4. 2012:

„Slovensko je členem eurozóny. Máme společnou evropskou měnu a myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Spoléháme se na to, že v budoucnu se význam společné evropské měny potvrdí. Je to klub a kdo v tomto klubu chce být, musí plnit určitá pravidla. Není možné, že jedna země bude mít deficit 6 procent a jiná 3 procenta. Neříkám nic jiného, než to, že budeme ctít závazky, které máme vůči eurozóně, že jsme připraveni ozdravit veřejné finance a přispět k řešení finančních problémů eurozóny.“

Novou slovenskou vládu čeká boj s vysokou nezaměstnaností a potřeba přijetí úsporných opatření k ozdravení státních financí. Na rozdíl od roku 2006, kdy první Ficův kabinet nastupoval v době silného hospodářského růstu, bude muset Smer-SD nyní přistoupit k nepopulárním opatřením. Před volbami sociální demokraté slibovali zejména vyšší zdanění bank, nejziskovějších firem nebo lidí s nadprůměrnými příjmy.    

Robert Fico
Zdroj: ČT24

Tato opatření podle ekonomů na získání potřebné více než miliardy eur (přes 25 miliard korun) stačit nebudou. Ve hře je proto i omezení plošně vyplácených dávek, vyšší daně na luxusnější nemovitosti nebo zavedení registrační daně při koupi prémiových vozidel. "V duchu hodnot sociální demokracie vynaložíme maximální úsilí, aby ozdravování veřejných financí
nevedlo k dalšímu snižování životní úrovně lidí, kteří mají nízké nebo střední příjmy," prohlásil Fico u příležitosti nástupu své vlády.