Koalice ještě trvá, ale strany se už připravují na volby

Praha - Politické strany se začaly chovat, jako kdyby byly v červnu napevno předčasné volby. A to přesto, že se o budoucnosti kabinetu Petra Nečase rozhodne až příští týden. Třeba ČSSD už má objednané reklamní plochy pro volební billboardy. Vládní ODS pak už svolala volební štáb a ví, kdy by schvalovala definitivní kandidátky.

Odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných sice přiblížil předčasné volby teprve v úterý, v centrálách politických stran se na ně ale začali připravovat okamžitě. „Proběhla prvotní příprava tak, aby nás předčasné volby nepřekvapily z hlediska rezervací, z hlediska zajišťování komunikačních kanálů,“ popisuje šéf volebního štábu ČSSD Jan Hamáček.

Volební štáb ODS pak už včera začal chystat horkou volební kampaň. Podobně jako ostatní strany je ODS připravená na volby už v červnovém termínu. „Máme přesně určené harmonogramy, do kdy by měly být sestaveny kandidátní listiny v jednotlivých regionech,“ říká místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Některé politické strany už vylepily předvolební billboardy. Třeba Věci veřejné se snaží voliče přesvědčit tím, že prosadily snížení poplatků za recept. Bývalý premiér Jiří Paroubek pak voličům už teď na billboardech tvrdí, že je v čele hrdé, tradiční a odvážné strany.

Strany se podobně jako před dvěma lety shodnou i na hlavním tématu případných voleb, kdy jím byla ekonomická krize.

Volby by teď byly podle posledního průzkumu CVVM výhodné hlavně pro ČSSD a pro komunisty. Na volby se ale těší i lidovci, kteří by se po dvou letech mohli vrátit do sněmovny. Naopak ODS a TOP 09 by podle průzkumu oproti minulým volbám ztratily. Jenže poučení z voleb 2010 zní jasně: Favorit a vítěz nakonec může odejít úplně s prázdnou.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)