Tošenovský získal nominaci do prezidentské volby

Ostrava – Bývalý ostravský primátor a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský chce být kandidátem ODS pro přímou volbu prezidenta. Nominaci do prezidentských primárek uvnitř strany dnes schválila moravskoslezská regionální rada. Současný europoslanec Tošenovský má zatím v řadách občanských demokratů jen jednoho protikandidáta. Před časem se stejně rozhodl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Rozhodování bylo dlouhé, komplikované a osobní. Trvalo několik měsíců. Hlavně proto, že mám velkou úctu k postu prezidenta České republiky. Konečné slovo měla má manželka,“ uvedl Tošenovský, který s přímou volbou nesouhlasí. „U nás je jiná historická zkušenost. Takto ale rozhodl Parlament,“ doplnil.   

Ve funkci by prý využil své dvacetileté zkušenosti z politiky: „Úkolem prezidenta je také stmelování při krizových situacích, hledání východisek. S tím mám bohaté zkušenosti,“ řekl. Pokud by ve volbách uspěl, Ostravu opouštět nechce. „Rozhodně se nemíním stěhovat. S nadsázkou mohu říct, že by se pak Ostrava stala víkendovým sídlem prezidenta. Beskydy a svou chalupu neopustím,“ řekl šestapadesátiletý politik.

Tisková konfrence Evžena Tošenovského a Zbyňka Stanjury (zdroj: ČT24)

Tošenovský stál od roku 1993 v čele Ostravy 

Systémový inženýr s diplomem z ekonomické fakulty Vysoké školy báňské před nástupem do politiky pracoval například jako dělník či analytik ve společnosti Vítkovice. Od roku 1993 sedm let vedl z pozice primátora ostravský magistrát. V roce 2000 byl zvolen hejtmanem Moravskoslezského kraje. Od roku 2009, kdy opustil komunální politiku, je poslancem Evropského parlamentu.

Stranických primárek, které rozhodnou o kandidátovi ODS pro přímou volbu prezidenta, se zatím kromě Tošenovského zúčastní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Další kandidáti se v nominaci, která skončí 22. dubna, zřejmě neobjeví. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, o které se také uvažovalo, nedávno kandidaturu odmítla. 

Podle výsledků březnového průzkumu agentury Median by téměř třetina voličů dala v prezidentských volbách hlas expremiéru Janu Fischerovi. Těsně za ním se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar, který jako kandidát ČSSD soupeřil o Hrad s Václavem Klausem před čtyřmi lety. Na třetím místě žebříčku je bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů-Zemanovců Miloš Zeman, jenž má stále podporu asi desetiny účastníků průzkumu. Na dalších příčkách skončili místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.