Poslanec VV Chaloupka je na roztrhání. Teď o něj usiluje i policie

Praha – Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku k trestnímu stíhání. Podezírá ho z přijetí úplatku. Informovala o tom dnes předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Předsedkyně sněmovny uvedla, že žádost souvisí s případem bývalého Chaloupkova asistenta Vratislava Vařejky. Poslanec Chaloupka pro server ČT24.cz zdůraznil, že peníze, které od asistenta přijímal, šly podle předem dohodnutého postupu na Vařejkovu propagaci před komunálními volbami. Celou věc považuje za odvetu ze strany bývalého asistenta a obvinění označil za absurdní.

Chaloupka patří k poslancům, o nichž se spekulovalo, že by mohl přestoupit do platformy Karolíny Peake. Ze Spojených států nakonec ale vzkázal, že zůstává ve VV. Policie požádala o Chaloupkovo vydání v pátek. Němcová uvedla, že žádost předala mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor by měl doporučit sněmovně, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. O vydání se rozhoduje na plénu.

Chaloupka považuje obvinění za absurdní, peníze prý šly na Vařejkovu propagaci a vše bylo předem dohodnuté

Předsedkyně sněmovny uvedla, že žádost souvisí s případem bývalého Chaloupkova asistenta Vratislava Vařejky. Vařejka loni podal na Chaloupku trestní oznámení, protože prý musel poslanci vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svoji práci. Chaloupka se podle policejní žádosti dopustil přijetí úplatku tím, že asistent sice dostával od sněmovny měsíčně 35 000 korun na svůj účet, zůstalo mu však pouze 10 000 korun. Zbylých 25 000 korun podle policie předával v hotovosti poslanci Chaloupkovi. Případné náhrady dohodnutých výdajů pak musel Chaloupkovi vyúčtovat.

Poslanec pro server ČT24.cz Vařejkova obvinění důrazně odmítl. Peníze, které od něj přejímal, sloužily podle jeho slov pro Vařejkovu osobní propagaci před komunalními volbami, ve kterých kandidoval. Mělo jít o předem jasně dohodnutý postup společného financování. „Celá záležitost na mě působí tak, že pan Vařejka tohoto zneužil k vlastnímu zviditelnění a mstí se mi za své propuštění. Z těchto důvodů považuji obvinění z převzetí úplatku za absurdní. Nikdy jsem od nikoho žadný úplatek nepřevzal, ani mi nebyl nabídnut,“ zdůraznil ve svém prohlášení Chaloupka.

Policie se začala případem zabývat již loni v červnu, a to na základě zkoumání nahrávek rozhovorů mezi poslancem a jeho asistentem. „Policie je přesvědčena, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti opravňují policejní orgán k zahájení trestního stíhání pro spáchání trestného činu přijetí úplatku,“ citovala předsedkyně sněmovny z policejního dokumentu.

Sněmovna vydala v tomto volebním období k trestnímu stíhání bývalého předsedu poslanců VV Víta Bártu a jeho někdejšího spolustraníka Jaroslava Škárku. Soud už je oba stačil zatím nepravomocně odsoudit. Poslanci naopak nevydali k trestnímu stíhání poslance ČSSD Stanislava Humla (dříve VV), kterého policie vinila ze zmanipulování znaleckého posudku.