Češi reagují na dění ve společnosti po svém – cynickým humorem

Praha - Na současnou situaci, kterou charakterizuje nedůvěra lidí ve spravedlnost, lidé reagují po svém - cynickým humorem. Vtipů a parodií se tak nahromadilo jako za socialismu. Aktuálně je vděčnou inspirací kauza Romana Janouška, která zdvihla až neuvěřitelnou vlnu lidové tvořivosti. Humor je klasický obranný mechanismus, kterým se společnost brání proti nespravedlnosti a deziluzi. A Češi v tom mají praxi: „To jsme dovedli k dokonalosti díky mnoha stům let pod Habsburky a několika desítkám let pod komunistickou stranou,“ dodává sociolog Petr Soukup.

Lucie Tvarůžková z Hospodářských novin: „Je to nerovný souboj.“ 

„Nemůžeme čekat od každého policisty, že to bude hrdina jako z hollywoodských filmů, který se kvůli nám rozkrájí, aby dosáhl spravedlnosti. (…) A když proti nim stojí skupina právníků, tak to prostě někdy vzdají.“ 

V médiích se objevují nepotvrzené zprávy, že svědkové prý začínají ztrácet paměť. A údajně se objevili noví svědkové, kteří tvrdí, že na vině je oběť. Postižená žena nebyla stále vyslechnuta a ve hře je i Janouškova nabídka mimosoudního vyrovnání. Inspekce, která zkoumala rozporuplný policejní postup, už sdělila, že k trestnímu stíhání zasahujících policistů není důvod. Mezi lidmi tak sílí přesvědčení, že všechno nakonec skončí do ztracena, a své frustraci dávají průchod při vtipkování třeba na sociálních sítích: 

Porsche? Myslel jsem, že Janoušek řídí BémWé

Odposlechy lhaly, Janoušek není mazánek ale namazánek.

Janoušek: Nemyslíš, uplatíš!

Janoušek: Mám na kapotě nějakou bábu, co s tím? Policie: Máte babu? Tak nekažte hru a utíkejte ji předat dál

Kabaret (zdroj: ČT24)

Cizinci tvrdí, že nejlepší je české pivo a český humor 

Češi mají opravdu specifický humor. Podle sociologa Petra Soukupa cizinci po několika letech života v Česku řeknou, že nejlepší je české pivo a český humor a druhým dechem dodávají, že jim trvalo strašně dlouho, než ho pochopili. Otázkou podle dokumentaristy Víta Klusáka ale je, zda humor není tak trošku alibi. 

Humor a deziluzi totiž odděluje tenký led, na kterém může česká společnost uklouznout a propadnout se do hlubin všeobecného marasmu.