Ministerstvo předloží návrh zákona o Šumavě

Praha - Ministerstvo životního prostředí předloží diskutovaný zákon o Národním parku Šumava jako poslaneckou iniciativu, a to na sněmovní schůzi, která začne v úterý. Úřad normu připravoval půl roku formou diskuse s nevládními organizacemi, vědci i zástupci samospráv.

Zákon má podle ministerstva přinést Šumavě perspektivu stability na dalších až 40 let. Podle náměstka ministra životního prostředí Tomáš Tesaře je kompromisem mezi názory všech skupin, které se o způsob nakládání s parkem dlouhá desetiletí přou. Zda sněmovna návrh
projedná, není jasné vzhledem ke koaliční krizi. Sněmovna bude podle Tesaře v nejbližších dnech řešit, zda se zlikvidovat, nebo nezlikvidovat, přesto ministerstvo návrh do legislativního procesu vyšle. „Zástupci všech politických stran byli v komisi,“ vysvětlil, proč by podle názoru ministerstva už neměla sněmovna do návrhu zasahovat.

Návrh počítá s tím, že nejpřísněji chráněná první zóna parku bude zabírat 26,53 procenta jeho rozlohy, v bezzásahovém režimu má být skoro 22,1 procenta. Na zbylých téměř 4,5 procenta ministerstvo nevyloučilo drobné zásahy. Pro převod do první zóny v budoucnosti počítá návrh s dalšími 8,49 procenta rozlohy parku. Zákon má scelit rozdrobené lokality do několika větších celků, kde se zasahovat nebude, u dalších není možné drobné zásahy vyloučit.

Reprezentační vila ve správě šumavského parku
Zdroj: ČT24

Pětatřicet procent rozlohy parku, jež bude v budoucnu zabírat jeho první zóna, představuje plochu téměř 24 000 hektarů z celkových 68 000 hektarů parku. S takovou rozlohou nejpřísněji chráněné zóny počítá zákon za 45 let.

Spory vyvolává část normy, která má umožnit výstavbu lanovky k rakouskému lyžařskému středisku Hochficht v přírodně cenných partiích hor. Formulace podle Tesaře neznamená, že k výstavbě nebude třeba všech povolení a posouzení. Kraje i obce, které v parku leží, s návrhem v lednu, kdy se konal poslední z kulatých stolů pro přípravu zákona, souhlasily. Část vědců k němu má stále výhrady.