Orientalisté budou žalovat šéfa Akademie věd

Praha - Orientální ústav Akademie věd ČR chystá žalobu na ochranu dobré pověsti na předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Rozhodla o tom na dnešním zasedání rada ústavu. Pověst ústavu měl Drahoš poškodit svými vyjádřeními pro média o tomto pracovišti, které dopadlo při hodnocení pracovišť akademie nejhůře. Orientalistům vadí, že prý tak Drahoš učinil ještě v době, kdy nebylo hodnocení ukončeno a nebyly vypořádány připomínky hodnoceného pracoviště.

Orientální ústav bude podle ředitelky Stanislavy Vavrouškové po předsedovi požadovat odčinění nemajetkové újmy a omluvu. Jestli někdo poškozuje dobré jméno ústavu, tak je to špatný výkon managementu ústavu a slabé výsledky vědecké práce ústavu, reagoval Jan Martinek z tiskového odboru akademie.

Vědci z Orientálního ústavu podali už v březnu trestní oznámení na vedení akademie kvůli podezření ze zmanipulovaného hodnocení své práce a sníženému rozpočtu. Předseda akademie Drahoš kvůli špatnému hodnocení ústavu odvolal jeho ředitelku Vavrouškovou, rada ústavu však odvolání neuznala.

Drahoš médiím už dříve řekl, že Orientální ústav je nejhorší z dvaapadesáti institucí akademie, které prý byly spravedlivě oceněny. „Nedopadly dobře, proto jsme jim vzali, stejně jako mnohem úspěšnějším ústavům, peníze. A žádný z nich mě za to nežaluje,“ uvedl Drahoš.

Vavroušková ale tvrdí, že zahraniční orientalisté ocenili její ústav nejvyššími známkami, ale akademie je svévolně snížila až o dva stupně. Ředitelce Vavrouškové končí v květnu volební období. O funkci se chce znovu ucházet. Podle dostupných informací je zatím jedinou kandidátkou.