Soud potvrdil odškodné pro bývalého kandidáta Věcí veřejných

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil odškodné 75 000 korun od Věcí veřejných Josefu Ermoldovi, o kterém Radek John prohlásil, že byl pravomocně odsouzen za podvod. Muž původně žádal za nepravdivé tvrzení 300 tisíc, čtvrtinovou částku mu přiznal už loni městský soud.

Josef Ermold (dříve se jmenoval Horváth) žádal, aby mu 300 000 dala strana a Radek John rovným dílem. Podle svých slov byl výroky poškozen před členy rodiny a veřejností. Loňský soud rozhodl, že šlo o stanovisko strany, a nařídil jí omluvu a zaplacení odškodného 75 000. Muž se proti částce odvolal k vrchnímu soudu a žádal 150 000. Věci veřejné se mezitím omluvily na svých webových stránkách a prostřednictvím ČTK.

„Částka 75 000 je zcela dostačující,“ odůvodnila dnešní rozhodnutí soudkyně Dagmar Javůrková. Johnovy výroky se podle ní sice mohly Horvátha osobně dotknout, zároveň využil možnosti se veřejně obhájit, což učinil na tiskové konferenci ČSSD. Proti rozsudku podle ní není přípustné dovolání k Nejvyššímu soudu, výjimkou mohou být pouze zásadní právní problémy.

Josef Horváth vedl v roce 2010 kampaň VV před sněmovními volbami a byl na druhém místě kandidátky v Ústeckém kraji. Strana ho ale nařkla z vylepování plakátů načerno a vyřadila ho z kandidátní listiny. Předseda strany Radek John o něm poté prohlásil, že byl pravomocně odsouzen za podvod. Vycházel z novinového článku z roku 2000. Bývalého kandidáta VV ale v listopadu 2001 pravomocně osvobodil odvolací soud.