Poslanci Věcí veřejných nerozhodli, jestli podpoří Nečasovu vládu

Praha – Poslanci Věcí veřejných na dnešním zasedání nerozhodli, jestli v pátek podpoří při hlasování o důvěře Nečasovu vládu. Kvůli hlasování proto bude svoláno mimořádné zasedání poslaneckého klubu. Dnes poslanci do čela klubu zvolili Kateřinu Klasnovou, která v něm střídá nepravomocně odsouzeného Víta Bártu.

Jednání klubu se zúčastnili i Milan Šťovíček a Miroslav Petráň, kteří sice zůstali v klubu Věcí veřejných, ale počítají se k platformě Karolíny Peake a podporují Nečasovu vládu. „Můj názor znají. A tuším, že k této záležitosti ještě bude svolán poslanecký klub v nejbližších dnech,“ řekl na adresu svých kolegů ze sněmovní frakce VV Šťovíček. Podobně se k situaci ve vládě staví i Petráň, který chce zůstat v klubu VV, ale bude podporovat návrhy, které budou v souladu s programovým prohlášením vlády.   

Šťovíček dnes uvedl, že nechce vstoupit do poslaneckého klubu, o jehož vytvoření usiluje Peake. Poslanec také dále trvá na tom, že svou podporu vládě nebude stvrzovat podpisem. ODS přitom v pondělí oznámila, že požaduje „institucionální dohodu“ s novým politickým subjektem. 

Vlivný občanský demokrat dnes ČTK řekl, že pokud nebude mít Peake deset lidí na vznik klubu, bude chtít ODS od každého poslance podpisem potvrdit to, že bude podporovat koaliční smlouvu. Informaci později potvrdila sama Peake. „Stále jsou dvě možnosti, z nichž jedna je preferovaná. Ta preferovaná je sestavení poslaneckého klubu, dále na tom pracuji. Samozřejmě druhá formální možnost je podpis koaliční smlouvy jednotlivými poslanci,“ uvedla Peake.