Vojenská nemocnice ve Střešovicích slavila přeměnu na fakultní zařízení

Praha - Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze se dnes slavnostně stala fakultní nemocnicí, i když doplněk ke zřizovací listině podepsal ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) už v únoru. Tímto krokem by se měl střešovický areál snáze dostat k penězům na výzkum, navíc bude moci vzdělávat vojenské lékaře. Vedle Vondry se dnešních oslav zúčastnil také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a také prezident Václav Klaus jako vrchní velitel ozbrojených sil.

„Tato nemocnice bez jakýchkoliv pochybností patří na špici českého zdravotnictví. Je to jakýsi mercedes mezi českými nemocnicemi,“ chválil zařízení Vondra. Podle něj se se změnou na fakultní nemocnici otevřou další možnosti propojit medicínu s výzkumem a získat na něj finance. Nemocnice také bude zajišťovat specializované vzdělávání vojenských lékařů, v této oblasti bude spolupracovat s vojenskou lékařskou fakultou Univerzity obrany, která je v Hradci Králové.

Vzdělávání vojenských lékařů je trochu odlišné, lékaři musí být schopni pracovat v polních podmínkách a plní úkoly při přírodních katastrofách i v zahraničních vojenských misích. Ve Střešovicích bude probíhat jak praktická výuka studentů vojenského zdravotnictví a zároveň umožní postgraduální vzdělání vojenským lékařům. Vzniknou také nové akreditované obory - například válečná chirurgie nebo intenzivní medicína.

Vojenskou nemocnici podle svých slov pozorně sleduje i prezident, a to „jak v roli vrchního velitele ozbrojených sil, tak v roli občana“. Podle něj je mimořádně kvalitní. „Nemocnice zvládá velmi dobře svou kombinaci být nemocnicí armády České republiky a současně nemocnicí pro veřejnost,“ uvedl prezident.   

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Vojenská nemocnice vznikla v roce 1938 před blížící se válkou. V minulosti sloužila armádě, v roce 1994 se otevřela i pro civilisty. Nyní má podle svého ředitele Miroslava Zavorala osm klinik, 21 oddělení a 660 lůžek. Loni ambulantně ošetřila 903 tisíc nemocných a více než 22 tisíc lidí hospitalizovala.