Pod Lessym se znovu kýve židle

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice chce prověřit způsob, jakým byl policejní prezident Petr Lessy jmenován do funkce. Zákon ho neumožňuje odvolat, a Kubice si tak prý pohrává s plánem na zpochybnění výběrového řízení. Po tom, co se Věci veřejné, které Lessyho nejhlasitěji podporovaly, vytratily z vlády, k tomu má ideální podmínky. Pomoci mu může policejní odborář Milan Štěpánek, který u Lessyho jmenování byl a teď požádal o zbavení mlčenlivosti. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Sociální demokracie později na tiskové konferenci způsob možného odvolání kritizovala. Zpochybnění jmenování je podle ČSSD účelové a nezodpovědné. Lessyho rozhodnutí by tak prý mohla být zpochybněna. Lessy dnes nechtěl nic komentovat.

„Ministr Kubice zadal personálnímu odboru, aby vypracoval zprávu o tom, jak proběhlo jmenování prezidenta do funkce,“ konstatoval Kubiceho náměstek Jaroslav Hruška s tím, že nedokáže říct, kdy bude analýza hotova. U soudu s neformálním šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou totiž zaznělo, že jméno nového šéfa policie bylo známé už den před volbou. Mezi Kubicem a Lessym se několikrát v minulosti objevily spory. Koncem listopadu vyzval ministr vnitra policejního prezidenta k rezignaci.

Ministrovi by údajně mohl nahrát i policejní odborář Milan Štěpánek, který by rád otevřeně promluvil o tom, za jakých okolností Lessy v dobách tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) post získal. Štěpánek byl totiž členem výběrové komise. Hodlá proto požádat Kubiceho, aby ho zbavil mlčenlivosti. Podle odborů měl John vybrat šéfa policie buď mezi náměstky, nebo na místo vyhlásit výběrové řízení. „Když se paragrafy ohnou za studena, tak jde všechno,“ uvedl Štěpánek. V Událostech pak podotkl, že spory mezi Kubicem a Lessym nepřispívají k dobré atmosféře u policie. Policisté například podle Štěpánka nevědí, jaké budou mít platy či jak vysoké budou jejich počty. „Policie se minimálně půl roku nikam nehýbe,“ řekl.

Sociální demokraté dnes připomněli, že pro pochyby ohledně konkurzu odmítli účastnit se práce komise, která měla výběr na starosti. Místa v komisi jim nabízel tehdejší ministr vnitra John. I dnes zástupci ČSSD označili výběrové řízení za podivné v Johnově režii, Lessyho se ale zastali. „Je nutné respektovat výběr policejního prezidenta,“ uvedl Jeroným Tejc (ČSSD). Pokud chce Kubice, aby Lessy odešel, měl by ho prý přesvědčit, najít zákonný důvod nebo změnit zákon. „Nelze podporovat řešení, které je pouze zástupné a může přinést velký chaos,“ podotkl Tejc. ČSSD dokonce varuje před možným kolapsem policie.

Petr Lessy, policejní prezident

„Byl jsem neprávem spojován s VV, policie je ale nezávislá na politice, a proto nedělám žádné závěry.“

Kubice se tak rozhodl poté, co vyšlo najevo, že se má náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák, který je spojovaný s pražskými kmotry, stát šéfem ochranné služby. A to místo Jiřího Komorouse, kterého sám na poslední chvíli odmítl jmenovat. „Jde o pokračování praxe výběru policejních funkcionářů, se kterou tu začal ministr John. Už tehdy nebylo postupováno v souladu se zákonem,“ řekl deníku Štěpánek. „Z hlediska etiky by měl spíše jmenovat lepšího funkcionáře, zkušenějšího. Dle mého názoru pochybil,“ myslí si  předseda Unie bezpečnostních služeb ministerstva vnitra Zdeněk Buřič.

Se jmenováním Lessyho byli v minulosti nespokojeni hlavně občanští demokraté. Premiér Petr Nečas dokonce dříve označil výběrové řízení za kočkopsa. Teď tvrdí, že má Kubice jeho plnou podporu, a dává mu volnou ruku. „Věřím, že přesně ví, co dělá,“ prohlásil premiér.