Prezident Klaus ocenil v Hrabyni veterány 2. sv. války

Ostrava – Prezident Václav Klaus při oslavách 67. výročí ostravsko-opavské operace předal v hrabyňském památníku ocenění veteránům 2. světové války. Při té příležitosti prezident zdůraznil, že je třeba tuto událost připomínat mladším generacím. „Jsem si velmi dobře vědom naší historie a vždycky protestuji proti tomu, aby ta historie byla zkreslována, jednostranně interpretována, a proto si myslím, že je třeba i v tuto chvíli a tady výročí ostravsko-opavské operace připomínat našim mladším generacím,“ uvedl prezident.

Jedním z oceněných veteránů byl i pětaosmdesátiletý Václav Petras, který v 17 letech odešel dobrovolně k armádě a za války působil jako spojař. „Je to příjemný pocit, protože je to poprvé a pravděpodobně naposledy,“ glosoval s úsměvem převzetí ocenění z rukou hlavy státu. Pamětní odznak si odnesl i Milan Trunkát. Postěžoval si, že se na něj dosud zapomínalo. „Moc se těším, něco podobného jsem ještě nezažil. Teprve teď mě ocenili. Každý týden jsem s klukama poslal 18 tun bomb na Německo,“ řekl Trunkát.    

Kromě ocenění válečných veteránů se prezident v Hrabyni účastnil přehlídky jednotky 53. brigády pasivních systémů a elektronického boje a jednotky 532. praporu elektronického boje Opava a stihl i improvizovanou autogramiádu pro děti z místní základní školy. „Děti se těšily, ale máme dnes plavecký výcvik, takže ti, kteří museli jít plavat, to záviděli tomu zbytku,“ řekla ředitelka školy Jiřina Klimšová.    

Při osvobozování Československa na konci druhé světové války se na Opavsku odehrávaly nejtěžší boje. Ostravsko-opavská operace, nebo také ostravská operace, jejímž cílem bylo osvobodit průmyslovou Ostravu, začala 10. března 1945, její hlavní část pak 15. dubna. Při operaci padlo 20 tisíc sovětských vojáků, 1 000 Čechoslováků, tisíce Němců a stovky civilistů. Moravskoslezská metropole byla nakonec osvobozena 30. dubna.