Odsouzení v EU znamená nyní záznam i v českém rejstříku trestů

Praha - Lidé, kteří budou odsouzeni v některém ze států EU, budou mít ode dneška záznam v rejstříku trestů. Úřady by pak měly na taková odsouzení pohlížet, jako by to byl verdikt českého soudu. Výjimkou budou pouze prohřešky, které nejsou v Česku trestným činem. Novinku přinesla loni schválená novela zákona, která dnes nabývá účinnosti.

Novela vychází podle ministerstva spravedlnosti z evropské směrnice a sjednocuje práci s informacemi z rejstříku trestů. Dosud se informace vyměňovaly jednotlivě, nově to bude automaticky. Ministr Jiří Pospíšil už dříve řekl, že přínosem normy je podle něj hlavně zrychlení a levnější proces postihování trestné činnosti, která je páchána na celém území EU.

Změna patří do novely zákona o rejstříku trestů, jejíž části jsou v účinnosti již od počátku roku. Jedná se například o zvýšení poplatku za výpis z rejstříku o 50 na 100 korun. Do rejstříku má také nově přístup vězeňská služba i probační a mediační služba.

Novela upravila také zkušební dobu při podmíněném propuštění lidí z vězení. Podle pozměňovacího návrhu, který schválila sněmovna, při podmíněném propuštění stanoví soud zkušební dobu u odsouzených za přečin až na tři roky a u odsouzených za zločin na jeden rok až sedm let.