Žalobkyně se musí znovu zabývat údajnou korupcí v Přerově

Přerov – Případ údajné korupce čelních představitelů Přerova nekončí. Žalobkyně sice před časem zastavila stíhání 13 radních nebo úředníků magistrátu, Nejvyšší státní zástupitelství ale rozhodlo, že se případem šesti obviněných musí znovu zabývat státní zástupkyně. Podle informací ČTK je mezi touto šesticí i primátor a senátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Kauza se týká dvou sporných zakázek na stavbu domova důchodců a zimního stadionu v Přerově. Protikorupční policie se jimi zabývala proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. 

Loni v červenci vydal na žádost policistů Lajtocha k trestnímu stíhání Senát, v srpnu pak policie obvinila 11 tehdejších radních a dva úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic. Policie je obvinila z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Na závěr roku vyšetřování původně ukončila s návrhem na obžalobu u všech obviněných.    

Státní zástupkyně však jejich stíhání na konci ledna zastavila. Nejvyšší státní zástupce teď rozhodl o zrušení části usnesení. "Kasační rozhodnutí nejvyššího státního zástupce se
týká šesti obviněných, kteří se měli bezprostředně podílet na přípravě podezřelých veřejných zakázek, případně u kterých nadále existuje důvodné podezření, že o možném zmanipulování přípravy a realizace veřejných zakázek věděli, a přesto o nich v radě města rozhodovali," uvedla mluvčí NZS Helena Markusová.

Krajské státní zastupitelství podle ní bude muset nyní v případu některé okolnosti doobjasnit. Kdo v této šestici figuruje, odmítlo NSZ sdělit s tím, že bližší informace o obviněných nemohou podávat. Podle informací ČTK však mezi ně patří primátor a jeho nejbližší kolegové. Očekává to i sám primátor. "U rozhodování byl primátor a náměstci, asi v seznamu budeme
figurovat. Není to příjemné, zase se otevírá Pandořina skříňka. I nadále platí, že necítím žádnou vinu, k žádnému zločinu u těch dvou zakázek nedošlo. Obvinění je po faktické stránce nesmyslné," uvedl dnes primátor Lajtoch.   

Jiří Lajtoch
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

U zbývajících sedmi zástupců přerovské radnice je zastavení trestního stíhání definitivní. Z kauzy vyvázli kvůli tomu, že nemohli podle žalobců znát detailní skutečnosti kolem všech podezřelých okolností, nebyli na takové úrovni jako jejich zbývající kolegové z radnice.     

Žalobkyně olomouckého krajského státního zastupitelství Marie Kodytková trestní stíhání Lajtocha a všech dalších zastavila, neboť skutky, které byly popsány v usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání, se podle ní sice částečně staly, avšak nejsou trestným
činem. Jejímu rozhodnutí, které vzbudilo velkou diskusi, předcházel i spor mezi žalobci. Vsetínský státní zástupce, který měl případ původně na starosti, totiž odmítl splnit pokyn krajského státního zastupitelství, aby u většiny z obviněných trestní stíhání zastavil - podle něj to odporovalo zákonu. Kauza mu proto byla odňata.