Drábek chce miliardový konkurz na správu budov ministerstva

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje převrat v péči o vlastní budovy. Napříště se o ně má starat soukromá firma. Úřad proto připravuje soutěž na čtyřleté období za miliardu a šest set milionů korun. Už teď se ale ozývají kritici - v obří zakázce vidí mezery a úsporami si nejsou jistí.

Všechen majetek ministerstva práce má být do budoucna pod soukromou správou. Služby a nákupy by pro resort Jaromíra Drábka měla zařizovat jedna soukromá firma. „Nebylo úplně jednoduché ten projekt prosadit. Já to beru také jako jakýsi pilotní projekt, nastavení toho, co je potom možné obecněji využít,“ plánuje ministr Drábek.

Ročně by měl stát za projekt zaplatit 400 milionů korun. Ušetřit ministerstvo plánuje přes 60 milionů. Ministr zvolil cestu soukromého dodavatele na místo zřízení nového odboru přímo v resortu. Vítězná firma by se starala nejen o sídlo ministerstva, ale také o budovy úřadů práce a desítky dalších objektů. „Důležité je, aby ta zakázka proběhla v pořádku a aby skutečně přinesla to, co má,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Návrh, který má Česká televize k dispozici, počítá s tím, že by měl vítěz zakázky zajistit vnitřní a venkovní úklid, stěhování, ostrahu objektů nebo technickou údržbu budov. Na záruku úspor ale nevěří část ministrových koaličních partnerů. Přestože na dubnové schůzi vlády záměr projektu už prošel. „Já si myslím, že by ta soutěž neměla proběhnout vůbec. To pak dopadne tak, že v soutěži bude málo subjektů, vítěz si stejně bude najímat regionální firmy a úspora pro stát nemusí být zřejmá,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Plán prozatím obstál i u ekonomických ministrů vlády. Resort pro místní rozvoj už ale počítá s tím, že se zakázka bude muset ještě upřesnit.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)