Cirkus Paciento vyjel na štace po psychiatrických léčebnách

Dobřany - Na první štaci nové sezony vyjel dnes netradiční Cirkus Paciento, který už třetím rokem objíždí psychiatrické léčebny v ČR. Nabízí v nich workshopy a připravuje představení s pacienty. Letošní první zastávkou je jedna z největších léčeben v Dobřanech na Plzeňsku. Projekt organizuje společnost Ledovec, která se specializuje v Plzeňském kraji na práci s lidmi s duševním onemocněním, a zdravotní klaun.

Cirkus Paciento je v léčebnách určen pacientům i personálu. Cirkusový tým tvoří tři terapeuti Ledovce a zdravotní klaun, příležitostně se přidávají další taneční terapeuti, dramaterapeuti, žongléři. Čtyři dny tým oslovuje pacienty jednotlivých oddělení a pracovníky léčebny, nabízí jim workshopy. Ze společné práce postupně vzniká představení, jímž v každé léčebně projekt vrcholí.

„Obvykle účinkuje asi dvacítka pacientů, když máme štěstí, připojí se i pracovníci - lékaři, psychologové, sestřičky a někdy třeba i pan údržbář. My sami nepřicházíme s žádným pevným scénářem, iniciativu necháváme hodně na účastnících, a tak je každé představení i pro nás naprosto jedinečné,“ popsala principálka cirkusu Petra Bernhardtová. Účastníci si mohou vybrat z cirkusových rekvizit jako jsou žonglovací předměty, kouzla, hudební nástroje či loutky cirkusových zvířat v životní velikosti.

Cirkus zpestřuje pacientům pobyt v léčebně a motivuje je k vyzkoušení něčeho nového. Zároveň se ocitají v nové roli, zažijí úspěch, jsou středem pozornosti a mohou se odpoutat od své pacientské role. „Jsem přesvědčený, že cirkus v 'blázincích' nějakým způsobem pomáhá nám všem v tom, abychom si bláznění v našich životech postavili na to správné místo. Aby ti z nás, kteří si duševní nemocí prošli, neměli pocit, že už kromě nemoci v jejich životě nic jiného není, a ti ostatní, aby neměli z takzvaných bláznů a z bláznění jako takového zbytečný strach,“ uvedl Martin Fojtíček z Ledovce.

Letos navštíví Cirkus Paciento pět psychiatrických léčeben po celé ČR. První pilotní cirkus se konal v létě 2009 v léčebně Petrohrad na Žatecku. Od roku 2010 zavítá cirkus každoročně nejméně do pěti psychiatrických léčeben. Více než polovina z nich již projekt hostila a těší se, že na ně v příštích letech opět vyjde řada, dodal Fojtíček.