Zdravotnické potřeby a dětské pleny skokově podraží

Praha - Od příštího ledna skokově vzroste cena autolékárniček, tlakoměrů, náplastí a velké části dalších zdravotnických potřeb. Vzrostou i ceny dětských plen. To všechno kvůli zvýšení DPH. Česká republika totiž musí kvůli požadavkům Evropské unie přeřadit tyto zdravotnické prostředky z nižší do vyšší sazby. Česko mělo až doteď vyjednanou výjimku, unie ani vláda ale s jejím prodloužením nepočítají.

Obyčejná autolékárnička, kterou musí mít v autě všech sedm milionů motoristů, citelně podraží. Od příštího roku totiž vzroste DPH na obvazy, náplasti a další zdravotnický materiál ze čtrnácti na jednadvacet procent. „Autolékárnička je balíček obinadel a gáz. Zdražení se bude týkat všech těch výrobků, které jsou uvnitř,“ říká vedoucí prodejny zdravotnických potřeb Alena Vagenknechtová.

Kromě toho Česká televize zjistila, že kvůli přeřazení do vyšší sazby DPH podraží třeba i gáza, teploměry nebo obyčejné tlakoměry. „Naši klienti mají největší zájem o měřiče tlaku. Bývají to často pacienti s vysokým krevním tlakem nebo pacienti léčení na kardiologii,“ dodává Vagenknechtová. Sedmiprocentní nárůst DPH může právě tlakoměry prodražit až o 126 korun, autolékárničku o třináct korun a třeba teploměr nebo balení gázy o pětikorunu.

Obvazy
Zdroj: ČT24

V nižší sazbě DPH ale i dál zůstanou třeba vozíky pro invalidy, pomůcky pro nevidomé, rovnátka, srdeční stimulátory a další věci, které souvisí přímo s léčbou nebo postižením jednoho konkrétního člověka. „Těch položek bude kolem dvou desítek. Všechno ostatní bude zdaňováno standardní základní sazbou daně,“ vysvětluje náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Víc peněz zaplatí za zdravotnické prostředky i nemocnice. Do vyšší sazby DPH totiž stát od příštího roku přeřadí i rentgeny nebo počítačové tomografy. Nemocnice tak můžou za jeden tomograf zaplatit až o dva miliony víc. A vydělá na tom stát. Vyšší DPH na část zdravotnických prostředků mu přinese přes půl miliardy ročně.

Kromě části zdravotnických potřeb podraží příští rok kvůli DPH nejvíc dětské pleny. Ty totiž vláda kvůli zákonům Evropské unie přeřadí z nižší do vyšší sazby. To znamená ze čtrnácti až na 21 procent.

Zvýšení DPH ale chystá od příštího roku i samotná česká vláda. O jeden procentní bod úplně na všechno. Nižší sazba půjde ze 14 na 15 procent a vyšší sazba z 20 na 21 procent.

Sníženou sazbu DPH zvyšují české vlády ze všech daní zdaleka nejrychleji. Zatímco ještě v roce 2007 Češi platili z potravin nebo léků jen pětiprocentní DPH, příští rok už to bude třikrát tolik. Jen příští rok přinese zvýšení DPH do rozpočtu přes 16 miliard, v roce 2014 ještě o dvě miliardy víc.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)