Záhadné truhly se skenovat nebudou, rozhodli tak lidé v anketě

Praha - Co ukrývají dvě dřevěné bedny, které před více než sto lety odkázal Národnímu muzeu botanik, odborník na léky a šlechtic Bohuslav Jiruš? I dál to zůstane tajemstvím. Vědci se rozhodli, že nebudou skenovat jejich obsah. Podle závěti je totiž nesmějí otevřít dřív než v roce 2101. A většina lidí si na stránkách Zpravodajského portálu Národního muzea pro třetí tisíciletí odhlasovala, že budou závěť respektovat. Bohuslav Jiruš přitom odkázal muzeu kromě truhel i rozsáhlý archiv z konce 19. století.

Odborníci se shodují na tom, že je možné hledat jiné cesty, jak alespoň částečný obsah truhel poodhalit. „Zkusíme se dopátrat ne tím otevíráním beden, ale zkusíme zjistit něco o tom člověku a najít odpověď spíš v papírech na to, co v těch bednách je a proč on to vlastně přesně takhle udělal a ten odkaz nám zde nechal,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Truhly leží v depozitářích sto let a badatelé je podle závěti smí otevřít až v roce 2101. Existoval proto návrh, že by dovnitř nahlédli alespoň za pomoci tomografie. Dnešní odborníci se kloní k názoru, že namísto velkých vědeckých objevů se v bedně uzamčené v roce 1901 nachází předměty každodenního života.