Heger jednal ve Vatikánu o posílení vlivu církví ve zdravotnictví

Vatikán – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se shodl s představiteli Vatikánu, že by měla jít naprostá většina financí z církevních restitucí na péči o nemocné, umírající a další potřebné. Heger je ve Vatikánu na dvoudenní návštěvě a jde o vůbec první bilaterální návštěvu českého ministra zdravotnictví ve Vatikánu. Do centra katolického světa přijel jednat o paliativní a hospicové péči, duchovní službě ve zdravotnických zařízeních a o některých etických tématech.

Dnes se ministr zúčastnil generální audience u papeže Benedikta XVI., kterému daroval partitury českých skladatelů, třeba Slovanských tanců od Antonína Dvořáka. Papež je totiž výborný klavírista a dar ho prý velmi potěšil. 

Vztahy obou zemí má řešit zatím neschválená česko-vatikánská smlouva. Heger o ní dnes mluvil s vatikánským státním sekretářem pro zahraniční styky, který ho ujistil, že Vatikán má zájem o posílení vlivu církve ve zdravotnických a sociálních službách. Církev je v Česku zastoupena víc jen v hospicové a domácí péči, katolická charita tam má třetinu.   

„Ministerstvo má do budoucna snahu tyto služby posilovat, jsou v naší technologicky vyspělé medicíně trošku pořád nedostatkové zboží,“ řekl Heger. Dozvěděl se dnes, že Vatikán má v registru 120 tisíc různých katolických zdravotnických organizací, většina je v rozvojovém světě. 

K česko-vatikánské smlouvě Heger uvedl, že i když není ratifikovaná, řada věcí z ní se už naplňuje. „Pokud jde o zdravotnictví, tak práce na zoficiálnění nemocničních kaplanů pokračují,“ připomněl.   

Oba státy odmítají eutanazii

Ministr dnes diskutoval ve Vatikánu také o některých eticky sporných otázkách. Shoda mezi oběma státy panuje v otázce odmítání eutanazie. Pokud jde o potraty, umělé oplodnění a výzkum na kmenových buňkách, církev je velmi rezervovaná, ale akceptuje prý pozici Česka, která je v tom liberální. „Církev chápe, že to děláme ve prospěch trpících, ať to jsou rodiny, nebo nemocní, ostatně tyto věci jsou nově podchyceny v zákoně o specifických zdravotních službách,“ řekl ministr.   

Shoda je podle něj i v tom, že je potřeba diskutovat o konci života z hlediska bioetiky a morálky. Pro medicínu je složité definovat, kdy má být péče utlumována, aby nebyla poskytována zcela marně a nebylo zbytečně prodlužováno utrpení při umírání. „Shodujeme se na tom, že je potřeba hlavně zachovat důstojnost člověka, pacienta,“ uvedl ministr.