Švejnar ztrácí v ČSSD podporu

Praha – Plánovaná série diskusí prezidentských kandidátů ČSSD získala povážlivé trhliny. Jan Švejnar sice o podporu ČSSD v případě své kandidatury stojí, chce ale být hlavně nadstranickým kandidátem. Podpora širšího vedení ČSSD se proto přesouvá zejména k Jiřímu Dienstbierovi.

ČSSD chtěla přijít s arenou, kde by proti sobě stáli a odpovídali tváří v tvář na dotazy občanů dva kandidáti. Jenže vůbec první takový duel v Ústí nad Labem ukázal, že realita je úplně jiná. Švejnar ještě před duelem oznámil, že se o své kandidatuře nerozhodl a pokud kandidovat bude, chce být nadstranickým kandidátem. K diskusi mězi ním a Dienstbierem nedošlo - ekonom dostal půl hodiny na začátku akce, poté už s voliči mluvil pouze Dienstbier.

Strana proto řeší, jestli má ekonom Švejnar dál zůstat ve hře o Hrad a objíždět voliče s ČSSD. „Je zvláštní, že pan profesor Švejnar dále jezdí po diskusních arenách se členy ČSSD, když vyjádřil svůj názor, že nechce nominaci,“ říká hejtman a poslanec David Rath. „Pokud pan Švejnar nebude chtít být kandidátem sociální demokracie, tak nemá smysl, aby se představoval na debatách,“ dodává předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Jan Švejnar:

„I v minulosti byla ČSSD nejsilnější strana, která mě podporovala, takže je přirozené, že se o její podporu ucházím. Samozřejmě mluvím i s jinými stranami, ale je to ve velmi rané fázi.“

Mezitím druhý kandidát Jiří Dienstbier získává podporu. Veřejně mu ji už vyslovil předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc a středočeská ČSSD v čele s Davidem Rathem.

Předseda strany Bohuslav Sobotka spory uvnitř strany mírní. Švejnar podle něj neřekl nic nového a nadstranickým kandidátem chtěl být už dříve. „Od počátku vedeme v ČSSD debatu o dvou scénářích, o vlastním kandidátovi a o podpoře nadstranického,“ řekl Sobotka. Svůj osobní názor říct nechtěl, prý si počká na výsledky debat členů ČSSD. Jiná verze než kandidatura Švejnara anebo Dienstbiera podle něj v úvahu nepřipadá.

Jestli postoj Jana Švejnara nakonec opravdu pomůže Jiřímu Dienstbierovi, ukáže až 19. květen, kdy vedení ČSSD definitivně rozhodne, koho pošle do boje o Hrad.

ČSSD řeší problém s kandidáty (zdroj: ČT24)