Poškození by se měli dočkat náhrad podle reálné ceny obnovy

Praha - Nový občanský zákoník má přinést naději pro ty, kterým někdo něco zničil nebo poškodil. Nově se v něm přímo říká, že u náhrady škody je třeba zohlednit, kolik opravdu stála obnova. Když někdo nyní například zničí starší pohovku, teď nahradí jen její aktuální hodnotu, přestože pořízení náhradní může být dražší. Podle nových pravidel už by měl poškozený dostat od viníka tolik, kolik opravdu musel zaplatit.

Davidu Pařízkovi před rokem nabourali auto. Nic nezavinil, protože ale servis použil některé nové díly, pojišťovna viníka nehody odmítla proplatit celou fakturu a on měl doplatit skoro 10 tisíc korun. „Pojišťovna prostě řekla, že to je amortizace vozu a že nemáme nárok na to, aby nám to uhradili,“ prohlásil Pařízek.

Pod hrozbou žaloby pojišťovna rozdíl nakonec doplatila – soudy, včetně toho ústavního, totiž v podobných případech dávají už teď zapravdu lidem, kteří nic neprovedli, ale měli by na to doplácet. Nový občanský zákoník to pouze ukotvil přímo do paragrafů. „Tato změna přinese výhodu řidičům, kteří se ne vlastní vinou ocitnou v dopravní nehodě a získají tímto větší právní jistotu na to, že jim bude nahrazena skutečná škoda,“ řekl právník Miroslav Huml ze sdružení Spotřebitel.net.

Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.

Další změnou je, že starat se má viník – pokud člověk, kterému něco poničil, nechce peníze, ale chce věc opravit. „Dřív se preferovalo to, že dostane peníze a sám si zajistí opravu, ale zase s tím jsou spojeny nějaké časové výdaje, že si musí zajistit tu firmu, kdežto teď si v podstatě může říct: 'podívejte se, vy jste mi to poškodil, nechte mi to opravit a mně je jedno, kolik vás to bude stát',“ konstatoval advokát Lukáš Fládr.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Pojišťovny optimismus brzdí

Zákon podle pojišťoven ale neříká, kdo rozhodne, jestli bylo nutné pořídit věc novou, a to podle nich zvýší počet soudních sporů. „Pokud bychom hradili u starých vozidel nové náhradní díly, určitě bychom museli počítat s tím, že narostou nám pojistné podvody,“ podotkla Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

Nejen pojišťovny mají ještě rok a půl na to zjistit, jak přesně se nová úprava promítne třeba právě do proplácení faktur z autoservisů. Už teď ale upozorňují, že nahoru půjdou asi jak ceny povinného ručení, tak i pojištění odpovědnosti za škodu.