Češi učinili další objev, co se růstu rostlin týče

Praha - Čeští vědci dál posouvají hranice poznání toho, jak vlastně rostou rostliny. Teď přispěli k objevu klíčových bílkovin, které uvnitř buněk pracují s růstovým hormonem. Průlomovou práci publikoval přední odborný časopis Nature. Sami badatelé věří, že ještě jejich generace sklidí plody čerstvého laboratorního poznání - třeba na tuzemských polích.

Huseníček rolní představuje pro zahrádkáře plevel, pro vědce zdroj poznání. Stejně jako další rostliny roste díky auxinu. O tomto hormonu badatelé věděli už dost, teď ale ohromili sami sebe. „Tato práce je o objevu nové rodiny, která se, pro nás velmi překvapivě, podílí na přenosu auxinu uvnitř buněk,“ řekla Eva Zažímalová, bioložka a biochemička z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Onu rodinu tvoří bílkoviny, pojmenované PILS1 až 7. Právě ony rozhodují o tom, kolik růstového hormonu v buňkách bude. „Bylo na nás vypátrat a zjistit, co se děje v buňkách a proč,“ podotkl analytický chemik Petre I. Dobrev. Podle vědců si buňka umí hormon nasát dovnitř, pak ho dočasně vypnout a později zase aktivovat. Jemná a složitá práce s auxinem rozhoduje o všem. „Jestli se rostlina bude víc větvit, jestli rostlina lépe odolá nějakým nevýhodným podmínkám, jestli dovede zareagovat na to, že světlo přichází jen z jedné strany,“ prohlásila Zažímalová.

Rostlina
Zdroj: ČT24

Rostliny mají mnohé mechanismy složitější než živočichové. Rostou tam, kde vyklíčí a ze špatných podmínek nemůžou utéct jako třeba člověk. Musejí mít prvotřídní obranu. Znalost mikroskopických částeček mohou v budoucnu ve velkém využít třeba zemědělci a vyšlechtit odolnější rostliny s bohatší úrodou.

Češi tvoří polovinu mezinárodního týmu, který s novým objevem přišel. Ve výzkumu toho, jak rostliny rostou, patří dlouhodobě ke světové špičce.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)