Podle nového zákona by měli úředníci za své chyby platit

Praha - Míň z kapes daňových poplatníků a víc od chybujících úředníků a politiků. V Poslanecké sněmovně je těsně před schválením poslanecký návrh, který má donutit stát, aby opravdu vymáhal škodu, kterou úředníci špatným rozhodnutím nebo postupem způsobí. Ročně jde o stamiliony korun, po kterých se většinou nikdo neshání.

Stát ale ve skutečnosti tlačí málo a pokuty za chyby úředníků a politiků většinou nevymáhá. „Dnes se o to snaží pouze v jednotkách procent a vlastně jediným poškozeným je daňový poplatník a náš stát,“ kritizuje současný stav předkladatel návrhu Stanislav Polčák (TOP 09).

Navrhovaná změna je jednoduchá - ze současné možnosti státu škodu vymáhat udělá povinnost. Vymáhat se nebude pouze v případě, kdy k tomu budou závažné důvody. Kromě úředníků a politiků chce návrh postihnout i třeba exekutory, soudce nebo policisty. Když na podzim poslanci změnu představili, dočkala se vřelého přijetí napříč stranami. „Velmi vítám tento návrh. Politici už se nebudou moci schovávat za úředníky a úředníci za politiky,“ řekla v listopadu 2011 vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake.

Teď už to s osudem návrhu ve sněmovně zdaleka tak jisté není. „Doporučovali bychom to zamítnout, ale zároveň budeme po vládě požadovat, aby urychlila práci na komplexním návrhu zákona o úřednících,“ říká poslanec za ODS Jiří Šulc. „Myslím si, že ty výhrady kolegů budou poměrně vážné. Nicméně jsem spíše pro to, aby ten zákon byl schválen a případné změny bylo možné provést v Senátu,“ dodává předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Nový zákon o úřednících zpracovává ministerstvo vnitra. Vládě by se měl dostat na stůl během léta.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)