Švédský král dorazil s vědeckou delegací do Česka

Praha - Švédský král Carl Gustaf XVI. přijel do Česka s vědeckou delegací. Panovník je patronem švédské Královské technologické mise, která má za cíl rozvinout výzkumnou spolupráci mezi oběma státy. Delegaci tvoří zástupci švédského průmyslu, úřadů a univerzit.

Třicetičlenná delegace korunovaná králem Carlem Gustafem XVI. přijela do Prahy krátce po poledni. „Je aktivním členem Královské švédské akademie věd, odtud vyplývá to, že nejede formálně jako švédský král. Je sice třeba dodržovat protokolární záležitosti, ale není to státní návštěva,“ prohlásil předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Účastníci mise nejdřív zamířili do botanického ústavu v Průhonicích. Profesor Václav Pačes seznámil krále s projektem BIOCEV vědeckého centra biotechnologie a biomedicíny. Zítra pak delegaci čeká jednání s premiérem Petrem Nečasem a vládní Radou pro výzkum. „Velmi oceňuji, že se švédský král o takové věci tolik zajímá. Nějakou spolupráci jistě máme, můžeme uvažovat o tom, že se tam na něčem dohodneme,“ řekl člen Rady vlády pro výzkum Karel Oliva.

Jiří Drahoš
Zdroj: ČT24

V Česku působí na dvě stovky švédských firem. Delegaci pozvala Inženýrská akademie a Akademie věd. Právě na její půdě se bude diskutovat o informačních technologiích, nanonechnologiích nebo medicíně. Švédští podnikatelé by se měli seznámit s nejnovějšími českými projekty - třeba se stavbou obřího laseru ELI v Dolních Břežanech.

Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR:

„Máme určité představy, Akademie věd spolupracuje na projektu Tocamacu také s univerzitou v Lundu. Vazby tady jsou, předpokládám, že když jich tady bude třicet, budeme debatovat o možných tématech spolupráce.“

Přestože nejde o oficiální návštěvu, zamíří švédský král i na Hrad. Zítra v půl třetí se setká s prezidentem Václavem Klausem. Technologické mise pořádá Královská švédská inženýrská akademie pravidelně - v posledních letech zavítala třeba do Číny, Španělska a Ruska. V Česku bude až do pátku.

Reportáž Magdalény Rejžkové (zdroj: ČT24)