Odběry DNA trestně stíhaným by měl jasně stanovit zákon

Praha - Okruh osob, kterým bude možné i proti jejich vůli vzít vzorek DNA, by měl být jasně stanovený zákonem. Kabinetu to do léta navrhne vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. DNA se nyní odebírá všem lidem obviněným z úmyslných trestných činů. Zástupcům ministerstva vnitra se záměr nelíbí. Nečasův kabinet ho ale přesto hodlá prosadit. Informaci přinesly Lidové noviny.

Kriminalisté odebírají vzorky DNA od loňského října, policie už kvůli tomu čelila i několika žalobám. Nově by měla legislativa určit, komu mohou policisté vzorek odebrat a jak se vzorky nakládat. „Můj podnět navrhuje obecné zásady. Jejich naplnění bude ještě předmětem odborné debaty mezi rezorty a nezávislými odborníky,“ řekla deníku Šimůnková.

Každá druhá stíhaná osoba byla v minulosti trestaná

Ministerstvo vnitra ale argumentuje tím, že okruh osob, kterým se vzorky DNA odebírají, podle analýzy odborníků plně odráží stav trestné činnosti na území Česka. Již dříve trestaní také často zločiny páchají znovu, a databáze DNA je může pomoci usvědčit. Podle statistik se 68 procent vrahů už dříve dopustilo násilné trestné činnosti, u 77 procent z nich eviduje rejstřík i záznam v kolonce majetkové trestné činnosti. Jen jeden ze šesti zabijáků narozených po roce 1984 pak nebyl před spácháním vraždy stíhán za úmyslný trestný čin. „Odebírání vzorků pomohlo objasnit řadu případů, včetně těch, které byly léta nevyřešené,“ uvedl policejní prezident Petr Lessy.      

Zmíněné argumenty ale premiéru Petru Nečasovi (ODS) pro zachování nynějších plošných odběrů vzorků DNA nestačí. „Není to dost pádný důvod,“ řekl novinám. Stejný názor má i TOP 09. Podle poslance Stanislava Polčáka jde o neospravedlnitelný zásah do soukromí lidí. Odběr DNA si dokáže představit jen u zvlášť závažných trestných činů proti životu či zdraví: „Nelze paušálně sbírat DNA obviněných. Vždyť nejsou ani odsouzení.“ Podle politiků si tak policisté pouze snaží ulehčovat práci.  

Na neexistující zákon opakovaně upozorňují i genetici. „V civilizovaných zemích se vzorky zpravidla odebírají pouze u násilných trestných činů,“ řekl LN genetik Daniel Vaněk. Současný postup policie, která nemá oporu v příslušném zákoně, tak považuje přinejmenším za sporný: „Rozhodovat by měl soud. Ať při verdiktu řekne, váš vzorek jde na 10 let do databáze. Proč o tom má ale rozhodovat nějaký policista na okrsku s odvoláním na pokyn policejního prezidenta.“