Chrám sv. Víta už má sedm zvonů, rozezní se v neděli

Praha – Tři nové zvony – Dominik, Marie a Ježíš – už jsou zavěšeny ve svatovítské katedrále a připraveny na první víkendové zvonění. Instalace zvonů, které téměř po sto letech nahrazují ty původní, zničené během války, trvala skoro celý den. Nebyla vůbec jednoduchá. Třeba jeřáb se ráno zasekl v hradní bráně. Mohl projet až po upuštění pneumatik.

Zvony, jejichž výroba stála 1,6 milionu korun, vytvořili zvonaři v Brodku u Přerova. Největší z nich, jednu tunu vážící zvon svatý Dominik, financovali bratři Rudolf a František Pohlovi z Bludova na Šumpersku. Výroba Dominika, který má v dolní části průměr větší než metr, stála 1,1 milionu. Zvonaři na něm pracovali tři měsíce.

Zvon Panna Maria, který měří v nejširší části 67 centimetrů a váží 190 kilogramů, sponzoruje Správa Pražského hradu. Nejmenší, stokilový zvon Ježíš darovalo katedrále sedm profesorů ČVUT.

Dosud byly v katedrále čtyři funkční zvony - Jan, Josef, Václav a Zikmund, který je největším českým zvonem s dolním průměrem 256 centimetrů a odhadovanou hmotností 16 tun. Nové zvony – spolu s těmi původními – se poprvé rozezní v sobotu 12. května. Mše začíná v 11:00. „Slavnostní představení zvonů se ale bude konat až po mši,“ uvedl už dříve zvonař od svatého Víta Tomáš Stařecký. Pak budou zvony slyšet pravidelně každou neděli. 

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)