Mladí písečtí filmaři jezdí pro zkušenosti i na Island

Písek - Už pětadvacet let podporuje Evropská unie programem Erasmus vzdělávání a odbornou přípravu v zahraničí. Využívají to nejen studenti, ale i učitelé. V Česku se zapojilo 65 vysokých a vyšších odborných škol. Jednou z nich je i Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku. V průměru vysílá na zkušenou do světa tři studenty za rok.

Marek Vošahlík odjel do zahraničí na tři měsíce a vyzkoušel si tam profesi hlavního animátora. Školní studio vyměnil rovnou za profesionální prostředí. „Člověk opravdu musí pracovat sám na sobě, pracovat funkčně ve štábu. Když budu pracovat v nějakém zahraničním studiu, určitě to využiju,“ věří student animace Marek Vošahlík. „Jedou na vlastní pěst. My je vybavíme jenom finančním příspěvkem. Musí se tam postavit na vlastní nohy, a v tom spatřuju taky velký přínos,“ říká Kateřina Petrášová.

Česká republika se k programu Erasmus připojila v roce 1998 a od té doby vycestovalo více než 50 tisíc studentů. Konkrétně Filmová akademie v Písku spolupracuje se sedmi evropskými filmovými školami. Studenti mají poměrně velký výběr a zájem je velký.

Někdo odjíždí na tři měsíce, někdo na rok. Studenti se shodují, že zkušenosti, znalost jazyka nebo kontakty jim zůstanou na celý život. Nejoblíbenější destinací budoucích píseckých filmařů je Finsko. Obecně nejvíc českých studentů směřuje do Německa, Francie nebo Anglie. Nejmíň například na Kypr nebo Island.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)