Hasiči šetří, zruší post pro osmdesát krajských ředitelů

Praha - Hasičský záchranný sbor (HZS) chce do konce roku zrušit posty ředitelů odborů krajů a snížit počet jednotlivých oddělení. Úprava se týká osmdesáti lidí. Hasiči budou mít po tomto zásahu vedoucí pracovníky ve třech úrovních, zatímco dosud jsou čtyři. Podle tiskové mluvčí HZS Nicol Zaoralové tak v každém ze čtrnácti krajů zůstane pouze ředitel, jeho náměstci a vedoucí oddělení.

Hasiči si od změn slibují především finanční úspory. „Stávající vedoucí oddělení se stanou řadovými příslušníky, sníží se jim hodnostní označení a nebude jim náležet ani příplatek za vedení,“ dodala mluvčí.

Hasiči chtějí ušetřit také snížením počtu tzv. nevýjezdových hasičů (například civilní příslušníci a inspektoři). Do konce roku má odejít 150 lidí z generálního ředitelství a stejný počet z krajů. Podle odhadu HZS by to znamenalo úsporu 100 milionů korun. Koncepce přinese také sloučení některých oddělení. Návrh byl podle Zaoralové již představen zástupcům odborů a bude předložen ke schválení ministrovi vnitra.

Hasiči už v polovině dubna uvedli, že jejich rozpočet je na samé udržitelnosti služeb, které ze zákona poskytují. Zatímco v roce 2010 měli k dispozici přes osm miliard korun, další rok přinesl krácení o jednu a půl miliardy a letos o dalších 350 milionů. Generální ředitel HZS Drahoslav Ryba proto předložil ministerstvu vnitra úsporná opatření také na rok 2013 a 2014. Navrhuje především navýšení rozpočtu podílem prostředků z pojišťoven.