Státní zástupkyně: Rath měl u sebe sedm milionů

Praha - Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která dozoruje kauzu středočeského hejtmana Davida Ratha, dnes na tiskové konferenci potvrdila, že hejtman měl u sebe v době zadržení sedm milionů korun. Policejní prezident Petr Lessy zároveň odmítl jakoukoli politizaci případu. Požádal proto politiky, aby policii neočerňovali, že chce někoho politicky zneškodnit.

„Odmítám jakoukoli politizaci tohoto případu. Policie ČR pod mým vedením tu není v žádném případě od toho, aby zasahovala do politické soutěže stran,“ řekl na tiskové konferenci Lessy. Reagoval tak na dnešní diskuse o tom, že by případ mohl mít politické pozadí. Proti výrokům o politizaci případu se ohraila i Bradáčová. Důkazy jsou podle ní dosti pádné. „Pro zahájení trestního stíhání jednoznačně postačují. To, zda bude někdo odsouzen, je na rozhodnutí soudu. Další důkazy budou obstarávány v průběhu vyšetřování,“ řekla České televizi.

Lenka Bradáčová: „Poslanec České republiky byl zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu… Byl vyslechnut jako osoba obviněná. Mohu říci, že je obviněn z trestného činu přijetí úplatku. U pana doktora Ratha bylo přímo v jeho rukách nalezeno sedm milionů korun při tom, když opouštěl určitý prostor, kde k páchání trestné činnosti došlo.“

Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec dodal, že policisté začali v průběhu loňského roku prověřovat machinace při zadávání veřejných zakázek v rámci Středočeského kraje: „Na základě vyhodnocených informací v průběhu včerejšího dne bylo nutné přistoupit k realizaci, kdy bylo zapojeno do činnosti téměř sto policistů z útvaru, kteří provedli procesní úkony na místě spáchání trestného činu.“ 

Hejtmana Ratha v pondělí zadržela protikorupční policie. Obviněni už byli také další čtyři muži a tři ženy zadržení v této kauze. Zahájit trestní stíhání poslance umožňuje Ústava ČR v případě, že byl zadržen při páchání trestného činu či těsně poté.