Začíná ústní část maturitních zkoušek

Praha - Letos na rozdíl od loňska přichází ústní část maturitních zkoušek na řadu až po písemných testech. Studenti dnes zároveň převzali výpisy s výsledky maturitních testů, mnohým zhoršila prospěch matematika. Školy mohou pořádat ústní zkoušky státních maturit a také klasické školní maturity až do 8. června, vysvědčení dostanou žáci v půlce měsíce.

Na sto tisíc maturantů už má za sebou písemnou část zkoušky. Na vyhodnocení čekali netrpělivě hlavně ti, co si zvolili vyšší obtížnost z matematiky. Testy se totiž ukázaly jako příliš časově náročné, a tak musel CERMAT hodnocení zmírnit. „Nejlépe dopadla angličtina, ostatně jako i vloni, a nejslabší budou výsledky v matematice,“ podotkla ředitelka Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

I když bylo hodnocení z matematiky v náročnější verzi zmírněno, podle spolku EDUin ale i tak neúspěšnost narostla o 360 procent oproti loňsku.

Středoškoláci maturují povinně z češtiny. U druhého předmětu mají na výběr mezi matematikou a cizím jazykem. Právě matematice dalo letos přednost 44 procent žáků i proto, že se z ní píše jen jeden test. Teď je čeká ústní zkoušení před komisí. Tato část maturit potrvá do 8. června. Maturitní vysvědčení pak studenti dostanou do poloviny června. Letošní ročník maturit vyjde zhruba na 207 milionů korun.