Sokol slaví, vydal knihu a pamětní mince

Praha - Sokolské hnutí letos slaví hned několik výročí. Právě dnes představila Česká obec sokolská knihu ke sto padesáti rokům založení. To připomínají také nově vydané zlaté a stříbrné pamětní mince. Jubilejní výročí má ale i patnáctý všesokolský slet, který se koná letos v červnu.

Průvodce historií Sokola s názvem „Byli jsme a budem“ ukazuje portréty otců zakladatelů či plakát ze sokolského sletu v roce 1948, tedy v době, než Sokol stihly zákazy a perzekuce. „Kniha je samozřejmě svým způsobem relativně obsáhlá, protože je co připomínat, a hlavně - není to jen ohlédnutí do minulosti,“ podotkl 1. místostarosta České obce sokolské Oldřich Lomecký. Výpravná obrazová publikace představuje unikátní umělecká díla a artefakty z kulturního dědictví Sokola, které dosud nebyly publikovány.

K výročí obce sokolské vycházejí i pamětní medaile s portrétem zakladatele Miroslava Tyrše. Navazují na tradici medailí a zároveň ji mění. „Tyrš byl na medailích zpodobňován spíše ve formě portrétu,“ dodal Lomecký. Nová mince ukazuje Tyrše nahého jako řeckého atleta a oslavuje sílu ducha i těla. 

„Sto padesát let Sokola není jen výročím organizace, ale především oslavou myšlenek a zásad, které jsou s hnutím spojovány. Již jeden a půl století jsou sokolové vedeni k ušlechtilým hodnotám, které vycházejí z antického ideálu kalokagathie, tedy harmonického souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy a ctností,“ konstatoval primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)