Gajdůšková chce zrušit souhlas rodičů s léčbou dítěte do prázdnin

Praha - Zrušení povinného souhlasu obou rodičů s ošetřením dítěte by chtěla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) prosadit formou senátorské novely zákona o zdravotních službách ještě před začátkem letošních letních prázdnin. Podobnou úpravu slíbil předložit také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že platit by měla až od podzimu.

Místopředsedkyně Senátu chce svou iniciativou napravit komplikace, jež lidem přinesl nedávno přijatý zákon o zdravotnických službách. Nový předpis nutí lékaře, aby při provedení zákroku, který může zásadním způsobem ovlivnit život dítěte, vyžadoval písemný souhlas obou rodičů. „Jako senátorka a jako pacientská obmudsmanka nemohu dopustit, aby se lékařská péče smrskla na úřadování,“ prohlásila dnes na tiskové konferenci Alena Gajdůšková.

Zákon obsahující tento předpis Senát už jednou v minulosti zamítl, Poslanecká sněmovna ale horní komoru přehlasovala, připomněla Gajdůšková. „Už v té době jsme říkali, že zákon bude v praxi naprosto nepoužitelný. Pacienta staví do role prosebníčka, to zcela zásadně odmítáme,“ tvrdí zákonodárkyně.

Alena Gajdůšková
Zdroj: ČT24

Povinnost souhlasu může dle názoru Gajdůškové zkomplikovat případnou lékařskou péči o děti při jejich prázdninových pobytech na táborech nebo u prarodičů. Výklad ministerstva zdravotnictví, že pro akutní ošetření a pro prevenci a očkování souhlas obou rodičů nutný není, je podle kritiků výzvou k obcházení zákona.

Gajdůšková proto s podporou Svazu pacientů a České lékařské komory připravuje senátorskou novelu zákona, která má mimo jiné zrušit povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou. „Návrh bude podán tak, aby o něm příslušný výbor rozhodl ve středu,“ plánuje s tím, že bude pro zákon požadovat zkrácené projednávání v Senátu a přijetí v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. 

Podle prezidenta komory Milana Kubka má novela odstranit jenom nejzákladnější byrokratické překážky. ČLK ale vedle toho žádá, aby stavovské organizace znovu mohly nahlížet do zdravotnické dokumentace, když by řešila stížnost na lékaře, zubaře a lékárníky. Upřesnit by se měla i formulace o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi pouze se souhlasem soudu, který by se podle Kubka neměl vztahovat na zubařské zákroky nebo léčbu zánětu ucha.

Úpravit zákon o zdravotnických službách ale hodlá také ministerstvo zdravotnictví. Hegerova novela by měla uzákonit, že k léčbě dítěte bude stačit souhlas jednoho rodiče. Počítá také s tím, že u pacientů ve věku 15 až 18 let by měl jejich rodič dát předem jen obecný souhlas a vyhradit si, o čem chce být následně informován.

„V tuto chvíli je finalizován návrh, který vyřeší tento palčivý problém souhlasu obou rodičů. Je to poslanecká iniciativa pana ministra Hegera,“ vysvětlil náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák s tím, že úřad začal komplikace řešti ihned poté, co se objevily. „Věřím, že paní senátorka Gajdůšková bude apelovat na svoje kolegy poslance za ČSSD, aby tento návrh mohl být projednán ve zrychleném řízení,“ doplnil.